PNL pe trend ascendent: Ciucă în Finală, Lasconi și Geoană, candidaturi eșuate

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Partidul Național Liberal (PNL) a ieșit din zona de stagnare în preferințele electoratului și, chiar mai mult, se situează pe un trend crescător. Conform unui sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 6-22 august 2024, dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare, PNL ar obține 24% din voturi, un avans considerabil față de lunile precedente. PSD ar obține 34%, dar diferența dintre cele două formațiuni politice începe să se micșoreze. Ceea ce este mai relevant este că liberalii au început să fie cu mult înaintea celor de la AUR și USR. Sondajul arată că AUR ar obține 14%, partidele din Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei) ar obține împreună 12%, iar SOS România ar primi doar 5% din voturile exprimate.

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, situația se conturează clar: Marcel Ciolacu, candidatul PSD, și Nicolae Ciucă, reprezentantul PNL, sunt favoriții pentru a intra în turul doi. Ciolacu se bucură de susținerea a 32% dintre respondenți, în timp ce Ciucă a adunat 19% din intențiile de vot.

Surprizele acestui sondaj vin din partea candidaților considerați inițial favoriți pentru o poziție fruntașă, dar care au înregistrat scăderi dramatice. Mircea Geoană, fostul lider PSD și candidat independent în această cursă, a căzut pe locul trei, cu doar 15% din intențiile de vot. Deși inițial se considera că Geoană ar putea reprezenta o alternativă viabilă la Ciolacu, distanța semnificativă față de Ciucă sugerează că susținerea pentru Geoană se erodează rapid, acesta fiind pe un trend negativ.

Un alt caz notabil este cel al Elenei Lasconi, candidata din partea USR. Deși USR, împreună cu partidele din Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei), se bucură de un sprijin de 12% în sondajele parlamentare, Lasconi se află sub această cifră în preferințele prezidențiale, cu doar 11%. Această discrepanță indică o lipsă de entuziasm în rândul electoratului față de candidatura sa și ridică semne de întrebare cu privire la viitorul politic al formațiunii pe care o reprezintă.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: