Pieleanu: România va trimite în Parlamentul European două partide extremiste

Marius Pieleanu

România va trimite în 2024, în Parlamentul European, două partide extremiste, este de părere sociologul Marius Pieleanu, directorul Avangarde.

Invitat la Puterea Știrilor, Pieleanu a susținut și că, potrivit măsurătorilor Avangarde, partidele democratice care sunt acum la Putere (PNL și PSD) depășesc împreună jumătate din opțiunile electoratului.

„Ceea ce ar fi destul de confortabil pentru ceea ce trimitem noi în Parlamentul European, adică reprezentanți ai României, până la urmă, dar ai unei Românii electorale pro-democratice și pro-europene”, concluzionează sociologul.

Nu în ultimul rând, directorul Avangarde a susținut, în direct la Puterea Știrilor, că „cifrele sunt dătătoare de speranță și din perspectiva unei potențiale alianțe PNL-PSD, nu numai pentru europarlamentare, dar și pentru toate tipurile de alegeri care urmează”.

„Avem, nu un singur partid extremist ce își va trimite reprezentanți la Bruxelles, ci astăzi vorbim de două astfel de partide care, conform estimărilor Avangarde, vor trimite oameni în Parlamentul European. Sigur că rămâne să vedem dacă lucrurile astea se vor valida și în următoarele cercetări ale lunilor viitoare pe care le vom face, pentru că e, oarecum, pentru prima oară când apare partidul doamnei Șoșoacă cu un scor care o califică pentru Parlamentul European. A 2-a concluzie importantă din acest sondaj Avangarde este că partidele democratice care sunt la putere împreună depășesc jumătate din opțiunile electoratului, ceea ce ar fi destul de confortabil pentru ceea ce trimitem noi în Parlamentul European, adică reprezentanți ai României, până la urmă, dar ai unei Românii electorale pro-democratice și pro-europene eminamente.

A 3-a concluzie din ultimul sondaj Avangarde este tot în sensul în care cele două partide negociază o alianță. Cifrele sunt dătătoare de speranță și din perspectiva unei potențiale alianțe, nu numai pentru europarlamentare, dar și pentru toate tipurile de alegeri care urmează. Și sigur, dacă adăugăm și UDMR, care va face 5 procente, chiar dacă și ei sunt în ușoare tensiuni interne, atunci am avea o majoritate europarlamentară destul de confortabilă și ar da un semnal foarte important pentru următoarele alegeri ce ar avea loc, localele și parlamentarele și evident, cele mai importante, până la urmă, prezidențialele”, a declarat sociologul Marius Pieleanu, în direct la Puterea Știrilor.

 

Sondaj Avangarde: cum ar vota românii la alegerile europarlamentare

 

Un sondaj realizat de Avangarde la comanda PSD, în perioada 20 – 28 septembrie, îi poziționează pe social-democrați pe primul loc în intenția de vot, formațiunea politică la conducerea căreia este Marcel Ciolacu fiind urmată de PNL, AUR și USR.

Astfel, 31% din totalul respondenților au indicat că vor vota PSD la alegerile europarlamentare de anul viitor, potrivit documentului consultat de PS News. 21% au răspuns că vor vota cu PNL, 19% cu AUR și doar 13% cu USR.

Și partidul SOS al Dianei Șoșoacă are șanse să intre în Parlamentul European. Potrivit sondajului Avangarde, partidul SOS a ajuns la 5% în intențiile de vot, la egalitate cu UDMR.

sondaj Avangarde

Date despre sondaj:

Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 20 – 28 septembrie, telefonic, pe 994 de respondenți. Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,2%.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: