Poate deveni Bucureștiul un hub al apiculturii urbane, inspirat de Viena? Apicultor: Există reguli

Sursa foto: Freepik

Mierea albinelor din Bucureşti ar putea fi valorificată aşa cum se întâmplă şi în alte capitale europene, unde există stupi pe clădiri şi hoteluri, iar turiştii pot consuma la micul dejun mierea produsă chiar în acel loc, însă acest lucru nu este deocamdată posibil şi în Capitala României, pentru că aceasta se află sub restricţia unei Hotărâri a Consiliului General al municipiului București, care nu permite creşterea albinelor în oraş, potrivit Agerpres.

Prezent la Târgul Naţional al Mierii, care se desfăşoară în acest weekend în Bucureşti, Matthias Kopetzky, un apicultor profesionist din Austria, expert în criminalitate economică, a prezentat modelul vienez de a creşte albine în zona urbană, care datează de sute de ani în capitala Austriei.

„Viena are o mulţime de apicultori, pentru că are o tradiţie. Sunt şapte structuri locale cu 650 de apicultori şi aproximativ 7.000 de colonii de albine în zona metropolitană. Viena are cea mai veche şcoală de apicultură din lume, fondată în anul 1769 de profesorul Anton Jansa din Slovenia la cererea Mariei Tereza. De altfel, Ziua Mondială a Albinei a fost stabilită pe 20 mai – ziua de naştere a lui Anton Jansa”, susţine Kopetzky.

15% din suprafaţa Vienei este utilizată pentru agricultură

În Viena sunt aproximativ două milioane de locuitori pe 414 kilometri pătraţi, iar 15% din suprafaţa Vienei este utilizată pentru agricultură. Circa 20% din aceste terenuri sunt organice (aproximativ 12 km pătraţi), în timp ce doi kilometri pătraţi sunt zone de biodiversitate.

Matthias Kopetzky a subliniat că apicultura urbană este total diferită de apicultura care are loc în zonele agricole şi bineînţeles că trebuie respectate nişte reguli pentru a creşte albine în oraş.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: