Dincolo de diferitele colaborări transfrontaliere, cea mai importantă amprentă pe care a lăsat-o România în Republica Moldova a fost în domeniul educației.
Așa a ales statul român să investească în viitorul țării, în sute de mii de copii și adolescenți care au beneficiat de oportunități și de porți deschise.
Astfel, sunt derulate anual numeroase proiecte privind reabilitarea unor școli, grădinițe, licee, vizite, schimburi de experiență, între localități înfrățite din cele două țări.
„Un proiect pe care l-am implementat împreună cu Universitatea Tehnică din Iași, Gheorghe Asachi, a fost Lanț valoric integrat pentru îmbunătățirea pieței muncii, unde elevii claselor liceale, în special clasele absolvente au mers la universitate. Au avut întâlniri cu agenți economici de aici din Republica Moldova și din România și tot s-a procurat tehnică de calcul la toate liceele din zonă”, spune Mihai Silistraru, președintele raionului Ialoveni.
„Faptul că am mers atunci la Iași mi-a arătat ce domenii îmi plac și ce anume mi se potrivește, mai ales după consilierea cu psihologul. El m-a ajutat foarte mult, însă faptul că am mers la Iași m-a făcut să îndrăgesc cumva România și oamenii de acolo și locurile frumoase, afirma Iuliana Vutcarău, studentă Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj, la evenimentul organizat în campusul Universității din Iași.
„Demult visez să intru în România la studii. Când am auzit de acest proiect am decis că e o bună oportunitate. Elevii basaradeni au șanse mai înalte de intrare pentru că îmi place că România e deschisă pentru elevii noștri, dar eu personal am intrat ca român, ca cetățean român. Am dorit să merg pe alt drum”, completează cu mândire Vlada Glijinschi, astăzi studentă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj.
Proiectul „Podurile Prutului: Povestiri de succes despre apropierea localităților din Republica Moldova și România” este finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova prin Contractul DRRM/C/38 din 25.04.2023.
Conţinutul materialelor nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.
Episodul poate fi urmărit pe canalul nostru You Tube.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News