Lituanianul Andrius Kubilius este candidatul oficial pentru a deveni primul comisar pentru apărare al Uniunii Europene, dar există altcineva cu mult mai multă putere şi cu mai mulţi bani care face deja acest lucru – Armin Papperger, directorul general al producătorului german de armament Rheinmetall, scrie POLITICO.
În timp ce Kubilius aşteaptă ca Parlamentul European să înceapă audierile pentru noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen, Armin Papperger se întâlneşte deja cu alţi titani din industria de armament, precum şi cu politicieni naţionali importanţi şi ia decizii politice reale.
Şeful Rheinmetall „are idei foarte clare cu privire la viitorul apărării UE”, a declarat un oficial UE care l-a întâlnit recent. „Are opinii cu privire la ţările cu care ar trebui să încheiem acorduri şi la cele cu care nu ar trebui”, a adăugat oficialul.
UE lucrează la parteneriate de apărare cu Coreea de Sud şi Japonia, de exemplu, şi analizează, de asemenea, modalităţi de cooperare cu Regatul Unit. Astfel de pacte pot fi cruciale pentru firmele de armament.
Un alt executiv din industrie, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că Papperger a fost o voce cheie în susţinerea creşterii cheltuielilor pentru apărare în Europa şi, de asemenea, sprijină consolidarea sectorului de apărare tradiţional fragmentat al blocului. De exemplu, Papperger s-a aliniat cu companii precum Leonardo din Italia şi BAE Systems din Marea Britanie în vederea încheierii unor acorduri majore de cooperare industrială care vizează producţia de tancuri moderne şi vehicule blindate bazate pe platforma Lynx a Rheinmetall pentru armata italiană, în timp ce lucrează la camioanele Boxer şi tancurile Challenger 3 pentru Marea Britanie.
Folosindu-se de toate mijloacele, de la contracte de sponsorizare sportivă la un sprijin puternic şi foarte public pentru Kiev, Papperger scoate din umbră industria de apărare. În acest proces, a ajuns în vizorul asasinilor ruşi, pentru că agenţiile de spionaj au dejucat un atentat la viaţa sa la începutul acestui an.
Papperger se află la conducerea unui mare producător de armament. Rheinmetall deţine un portofoliu de comenzi de 48,6 miliarde de euro. În prima jumătate a acestui an a obţinut un profit de 404 milioane EUR, iar Papperger a declarat că se aşteaptă ca vânzările să crească cu 2 miliarde EUR pe an.
Se estimează că Rheinmetall a preluat aproximativ 40 la sută dintr-un fond de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei germane.
Ascultându-l, „uneori am crezut (că) vorbesc cu adevăratul comisar pentru apărare”, a glumit primul oficial.
În schimb, Kubilius are o putere de foc financiară mult mai mică.
El va fi responsabil de Programul european pentru industria de apărare (EDIP) – un fond de 1,5 miliarde de euro pentru contractorii din domeniul apărării. Pentru a obţine mai mulţi bani, va trebui să se lupte cu ţările membre fie pentru emiterea unei datorii comune pentru proiecte de apărare, fie pentru extinderea cheltuielilor de apărare în bugetul pe şapte ani al blocului comunitar.
Pentru că nu a existat niciodată un comisar pentru apărare, Andrius Kubilius, fost prim-ministru lituanian, va trebui să încerce să „fure” dosare de la alţi comisari puternici. Deocamdată, Parlamentul European nu are nici măcar o comisie de apărare completă – un lucru pe care intenţionează să îl schimbe.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News