POLITICO – Viena încearcă să detensioneze disputa privind „banii însângerați”

Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a semnalat că guvernul său încearcă să detensioneze disputa cu reprezentantul de rang înalt al Uniunii Europene în această țară.

Martin Selmayr a acuzat săptămâna trecută Viena că plătește „bani însângerați” Moscovei, continuând să cumpere cantități mari de gaz rusesc.

„S-a spus deja totul despre acest lucru”, a declarat Schallenberg la sfârșitul săptămânii, într-un răspuns la întrebările adresate de POLITICO cu privire la această afacere. „Lucrăm din greu pentru a reduce drastic dependența noastră energetică față de Rusia și vom continua să facem acest lucru”.

Oficialii austrieci insistă asupra faptului că dependența continuă a țării de gazul rusesc este doar temporară și că țara va renunța la aceasta până în 2027 (în ultimele 18 luni, ponderea gazului rusesc în Austria a scăzut de la 80% la o medie de 56%).

Unii experți pun sub semnul întrebării viabilitatea acestui plan, având în vedere că OMV, compania de petrol și gaze dominantă a țării, a semnat un contract de furnizare pe termen lung cu Gazprom sub conducerea fostului cancelar Sebastian Kurz, contract despre care directorii companiei spun că este practic imposibil de anulat.

Aceste complicații sunt probabil unul dintre motivele pentru care Viena – chiar dacă oficialii săi subliniază că Austria este departe de a fi singurul membru al UE care continuă să se bazeze pe gazul rusesc – nu ia măsuri, în contextul criticilor lui Selmayr.

„Ar trebui să ne concentrăm mai degrabă pe menținerea unității și coeziunii noastre în cadrul Uniunii Europene în abordarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Schallenberg pentru POLITICO. „Putem depăși provocările care ne așteaptă doar printr-un efort unit”.

Comentariile lui Schallenberg vin în urma unei decizii luate vineri de Comisia Europeană de a-l convoca pe Selmayr la Bruxelles pentru a răspunde pentru acțiunile sale. Un purtător de cuvânt al executivului UE a caracterizat vineri comentariile emisarului ca fiind „nu numai inutile, ci și nepotrivite”.

Având în vedere că guvernul austriac este condus de un partid de centru-dreapta, aliat cu blocul Partidului Popular European al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reacția dură de la Bruxelles nu este surprinzătoare. Un oficial apropiat de guvernul austriac a declarat că Viena nu a cerut demiterea lui Selmayr.

Selmayr a făcut comentariul despre „bani însângerați” în timp ce o apăra pe șefa Comisiei. El a declarat pentru un ziar austriac că a făcut remarca în timpul unei discuții publice care a avut loc miercuri la Viena, ca răspuns la o acuzație a unui membru prezent in public care a acuzat-o pe von der Leyen de „instigare la război” în Ucraina și de faptul că are  „mâinile pătate de sânge”.

„Acest lucru mă surprinde, pentru că banii însângerați sunt trimiși în fiecare zi în Rusia odată cu factura la gaz”, a spus Selmayr în fața publicului.

Selmayr s-a declarat surprins că nu a existat mai multă revoltă publică în Austria cu privire la dependența continuă a țării de gazul natural rusesc, care a reprezentat aproximativ 56% din achizițiile sale anul acesta. (Cu toate acestea, o analiză a transcrierii evenimentului de către cotidianul austriac Die Presse nu a găsit nicio mențiune a comentariilor pe care Selmayr le-a atribuit publicului).

Relația profundă a Austriei cu Rusia, care a continuat nestingherită de la începutul invaziei Moscovei în Ucraina, a provocat numeroase critici din partea colegilor săi europeni.

Chiar și așa, evaluarea fără menajamente a trimisului UE a provocat o revoltă imediată în țara neutră, în special în rândul extremei-drepte populiste, ai cărei lideri au cerut demiterea imediată a lui Selmayr.

De asemenea, anumite voci de la Viena s-au întrebat dacă Selmayr, care, în calitate de înalt funcționar al Comisiei, a ajutat Germania să navigheze printre hățișurile birocrației UE pentru a face să treacă controversatul gazoduct Nord Stream 2 – sporind astfel dependența Europei de gazul rusesc – e într-adevăr în măsură să critice Austria.

Cu toate acestea, opinia lui Selmayr are o greutate considerabilă în Austria, având în vedere istoricul său ca cel mai înalt funcționar public al Comisiei și mâna dreaptă a fostului președinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker.

Selmayr, care este german, are o reputație de interlocutor direct și tăios și este considreat una dintre cele mai bune minți ale UE. Calitățile  sale retorice l-au transformat într-o forță considerabilă în Austria, unde a ajuns în 2019. Este o prezență obișnuită la televiziune și în presa scrisă, intervenind în toate domeniile, de la moneda comună euro la politica de securitate.

Deși intervențiile lui Selmayr au tendința de a deranja guvernul austriac, în general, acestea și-au atins ținta.

Cea mai recentă controversă și abordarea generală a lui Selmayr indică o diviziune fundamentală în UE cu privire la rolul reprezentanților locali ai Comisiei Europene. Majoritatea guvernelor doresc ca trimișii să servească drept abasadori tradiționali și să își îndeplinească atribuțiile, așa cum spunea recent un oficial austriac pentru POLITICO, „fără prea mult zgomot”.

Cu toate acestea, mandatul lui Selmayr sugerează că rolul este adesea cel mai eficient atunci când este structurat ca un factor de corecție, sau de verificare a realității, prin examinarea dezbaterilor politice naționale prin prisma UE în sens larg.

În Austria, unde Partidul Libertății, anti-UE, conduce în sondaje cu o marjă confortabilă înainte de alegerile generale de anul viitor, această perspectivă este, probabil, mai necesară ca niciodată.

Autor: Matthew Karnitschni. Sursa: politico.eu. Credit foto: The New York Times.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: