Polonia, îngrijorată că România îi amenință poziția economică prin atragerea investitorilor străini

Sursa foto: Pinterest

Televiziunea publică din Varșovia a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că România amenință serios poziția economică a Poloniei, care își consolidează poziția în zonă.

Deși valoarea totală a investițiilor străine directe (FDI) din România a scăzut ușor anul acesta, potrivit datelor analizate în emisiunea „The Bottom Line”, România a atras cu aproape 60% mai multe proiecte individuale față de 2024, scrie Libertatea.

Creșterea este explicată de agenția de consultanță ERA Group prin faptul că salariile brute orare din România reprezintă, în medie, doar 35% din cele plătite la nivelul Uniunii Europene, dar productivitatea muncii e comparabilă cu alte țări din regiune.

Prezentatoarea emisiunii a caracterizat România drept un „punct dulce pentru investitori: costuri mici, dar eficiență mare”.

EY European Attractiveness Survey 2025 a arătat că patru din zece investitori internaționali au evitat Polonia ca urmare a costurilor în creștere și a incertitudinii geopolitice.

Companiile preferă România pentru FDI, de unde și îngrijorarea Varșoviei.

În ciuda faptului că Polonia a atras 2,4 miliarde de euro în investiții noi în primele șase luni din 2025 și a creat 2.500 de locuri de muncă, autoritățile poloneze privesc cu atenție și îngrijorare spre România.

Potrivit experților polonezi, România atrage investiții de tip „labor-intensive”, în timp ce Polonia este orientată mai degrabă spre „high-value projects”.

În data de 3 iulie 2025, Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții au anunțat că România primește 712,3 milioane de euro finanțare pentru proiecte energetice. Cifra e uriașă, raportat la Polonia, care va primi 1,33 miliarde de euro.

Toate aceste date sugerează că România își consolidează poziția de „Tigrul Mării Negre”, potrivit sursei citate.

Amintim că, anul trecut, ministrul de atunci al Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit în cadrul unui interviu pentru o publicație britanică despre demersul României de a deveni un centru energetic major în Europa, subliniind proiectele de forare a gazelor și extinderea capacității nucleare printr-un al doilea val de investiții în energie regenerabilă.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: