Polonia va avea cea mai puternică armată terestră din Europa

Sursă foto: Facebook/ Ministerstwo Obrony Narodowej

Polonia a investit masiv în armată după invazia Ucrainei, ajungând la peste 4% și chiar 5% din PIB. Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, explică diferențele între Polonia și România și necesitățile armatei române.

Polonia este pe cale să devină cea mai puternică forță armată terestră din Europa. În aprilie 2023, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, susținea că în doi ani, Polonia va avea cea mai puternică armată terestră din Europa.

Cheltuielile de apărare ale Poloniei au crescut spectaculos în 2022, cu 75%, cea mai mare creștere dintre toate statele europene membre NATO, după ce Rusia a invadat Ucraina.

De atunci, Polonia a cheltuit sume uriașe de bani și eforturi pentru armată.

În 2024, Varșovia va cheltui 4,12% din PIB-ul său pentru apărare, iar în 2025 intenționează să cheltuiască aproape 5%. Aceasta este cea mai mare cifră de acest gen din țările Alianței Nord-Atlantice.

Polonia a achiziționat de la SUA 96 de elicoptere AH-64E Apache, unele dintre cele mai bune din clasa lor; 486 de unități HIMARS, care s-au dovedit extrem de eficiente în războiul din Ucraina; 366 de tancuri M1A2 Abrams, dintre care 250 sunt în cea mai recentă versiune SEPv3; 32 de avioane de luptă F-35A de generația a cincea; două baterii de rachete de apărare aeriană Patriot și un sistem de control al apărării aeriene.

Un alt furnizor important de arme pentru Polonia este Coreea de Sud. Varșovia a încheiat acorduri-cadru cu Seulul pentru achiziționarea a 648 de obuziere autopropulsate K9 Thunder și 980 de tancuri K2 Black Panther. Unele dintre aceste sisteme vor fi construite în Polonia.

De asemenea, polonezii au achiziționat 48 de avioane de antrenament de luptă FA-50 din Coreea.

Polonia intenționează să majoreze efectivele armatei, de la 200.000 de persoane, la 300.000.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: