Sebastian Popescu este la 43 de ani, împliniți în februarie, la a treia candidatură pentru Președinția României, după experiențele din 2019 și 2024. Prima oară avea 37 de ani și era cel mai tânăr candidat la președinție din istoria României.
Obținea atunci 30.850 de voturi, ceea ce însemna la acea dată 0,33% din voturile românilor. La a doua candidatură, din noiembrie 2024, a strâns doar 14.683 de voturi, ceea ce a reprezentat 0,15% din total.
Sebastian Constantin Popescu este candidatul Partidului Noua Românie (PNR), pe care l-a fondat în 2015 și din partea căruia a candidat atât la alegerile prezidențiale din 2019, cât și la cele din 2024.
Date personale
Data nașterii: 12 februarie 1982
Locul nașterii: Balș
Stare civilă: Nu este căsătorit și nu are copii
Cariera profesională și politică
S-a născut în Balș (Olt) și este la bază medic veterinar, după ce a absolvit în 2006 Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara. A profesat însă numai 5 ani, după care a decis să studieze și jurnalismul, domeniu în care activează prin două site-uri de știri pe care le deține.
În 2015, Sebastian Popescu a făcut primul pas spre politică, fondând Partidul Noua Românie (PNR), ”un proiect politic bazat pe convingerea că România are nevoie de o schimbare profundă”.
În 2019, Sebastian Popescu spunea că prioritatea sa ca președinte al României ar fi fost unirea cu Republica Moldova și recuperarea tezaurului de la ruși.
De asemenea, candidatul PNR declara că partidul său avea pe atunci circa 1.000 de membri și se finanța exclusiv din cotizațiile acestora.
În 2024, Popescu promite că nu va avea nicio zi de concediu ca șef al statului și că va retrage decorațiile oferite de foștii președinți dacă beneficiarii acestora nu au un comportament adecvat.
În programul său electoral din 2024, Sebastian Popescu propune, printre altele, ca televiziunea publică să reia organizarea ”pentru cel puțin cinci ani”, a Festivalului Cerbul de Aur de la Brașov, ”sub înaltul Patronaj al Președintelui României”.
În 2019, Sebastian Popescu era cel mai sărac candidat la Președinția României, fără niciun fel de bun pe numele său.
În aprilie 2024, cinci ani mai târziu, Popescu nu a reușit să strângă nimic, marcând cu un ”x” fiecare căsuță din declarația de avere depusă pentru candidatura la Parlamentul European. Nu avea nicio casă, niciun teren, nicio mașină sau alt bun material, bani și nici măcar vreo sursă de venit.
După doar câteva luni, pe 5 octombrie 2024, depune și declarația de avere pentru candidatura la Președinția României.
Ce avere are candidatul Noua Românie
Sebastian Popescu a declarat aici 13 terenuri agricole și unul intravilan, toate în localitatea vâlceană Făurești, cu o suprafață totală de circa 2 hectare. De asemenea, a declarat acum și o casă de 78 de metri pătrați, în aceeași localitate Făurești. Toate terenurile și casa au fost obținute din aprilie până în octombrie 2024 în baza unui contract de întreținere.
Sebastian Popescu se află acum pe locul 7 pe buletinul de vot, o ”cifră providențială a transformării și adevărului”, după cum se bucura candidatul PNR pe pagina de Facebook.
Declarația de interese depusă ca și candidat la europarlamentare este identică celei înregistrate acum pentru alegerile prezidențiale. Din aceasta aflăm că Sebastian Popescu este administrator la firma PR Media RTP SRL din București și președinte al Asociației Romanian Tenis Premium.
Societatea PR Media RTP a fost înființată în anul 2018 și se ocupă de activități ale portalurilor web – adică de cele două site-uri de știri pe care le deține. Firma a raportat pentru anul 2023 o cifră de afaceri de 66.759 lei și un profit net de 16.503 lei, zero angajați, precum și datorii de 47.730 lei.
La rândul său, Asociația Romanian Tenis Premium a fost înființată în martie 2023, are sediul tot în București și a declarat pentru primul său an de activitate un profit net de 15.127 lei, fără niciun angajat.
Chiar dacă firma și respectiv asociația lui Sebastian Popescu au profituri modice, acestea nu apar în niciun fel în declarațiile de avere ale candidatului PNR la prezidențiale.
A doua candidatură i-a adus un dosar penal
A doua candidatură la Președinția României avea să fie una spectaculoasă, din toate punctele de vedere. Sebastian Constantin Popescu a obținut la alegerile prezidențiale de pe 24 noiembrie 2024 un număr de 14.683 de voturi, ceea ce a reprezentat 0,15% din totalul celor 9.242.186 de voturi valabil exprimate – jumătate față de cât reușea în 2019. Cu multe mii de voturi mai puțin decât Ludovic Orban, care se retrăsese din cursa prezidențială.
Alegerile au fost ulterior anulate de Curtea Constituțională a României din cauza interferenței Rusiei în procesul electoral, pe baza dovezilor furnizate de instituții ale statului către Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Concret, o vastă rețea coordonată de ruși pe TikTok l-a propulsat fraudulos pe candidatul independent Călin Georgescu spre câștigarea nemeritată a primului tur al alegerilor.
O remarcabilă coincidență face ca decizia CCR care a făcut istorie și a declanșat un val global de reacții (pro- din partea civilizației democratice, contra- dinspre regimurile autoritare, printre care și Statele Unite conduse Donald Trump) să fi rezonat întru totul cu o cerere oficială depusă exact în acest sens de către Sebastian Popescu.
A cerut anularea alegerilor din cauza lui Călin Georgescu. CCR i-a respins cererea
Candidatul Partidului Noua Românie ceruse pe 27 noiembrie 2024 anularea scrutinului desfășurat cu 3 zile mai devreme, reclamând tocmai fraudarea legii electorale de către Călin Georgescu, ”prin finanţare ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România”. Adică exact ce avea să apară apoi în motivarea CCR de anulare a alegerilor prezidențiale.
Deocamdată, cea de-a treia candidatură la Președinția României i-a adus lui Sebastian Popescu un dosar penal. Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat pe 17 martie 2025 sesizarea organelor de urmărire penală ”în vederea stabilirii autenticității listelor de susținători care au însoțit candidatura domnului Popescu Sebastian-Constantin la funcția de Președinte al României, propus de Partidul Noua Românie”.
Decizia a fost luată în urma analizării listelor depuse, ”remarcându-se faptul că în toate declaraţiile pe proprie răspundere prin care se atestă veridicitatea semnăturilor susţinătorilor, la ”întocmitor” figurează numele candidatului, iar o parte dintre aceste liste sunt întocmite într-o singură zi în mai multe localități aflate la distanțe considerabile una de cealaltă”, potrivit ProTv.
Sebastian Popescu are un program de țară cu 6 principii:
După faptă și răsplată– fiecare român să simtă că trăiește într-un stat al echității, în care legea se aplică tuturor, iar meritul este răsplătit, nu marginalizat.
Dreptate– un stat care protejează cetățeanul, nu-l umilește. O justiție care nu se lasă intimidată politic.
Educație– prioritate națională, nu subiect de campanie. O Românie educată înseamnă o Românie liberă.
Muncă– garantul demnității individuale și colective. Fără muncă cinstită, nu există progres real.
Evoluție– modernizarea statului, a instituțiilor, a mentalităților. Un stat în pas cu vremurile, dar fidel valorilor sale.
Răsplată– nu pomeni, nu favoruri, ci recunoaștere a contribuției fiecărui cetățean la destinul comun al acestei națiuni.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News