Predoiu: Din practica anterioară, pe procedura obişnuită, Cherecheş poate fi extrădat undeva între 30 şi 45 de zile

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat joi că, din practica anterioară, pe procedura obişnuită fostul primar de Baia Mare Cătălin Cherecheş poate fi extrădat între 30 şi 45 de zile, în funcţie de instanţă.

Întrebat cât poate dura procedura de extrădare obişnuită, în contextul în care Cătălin Cherecheş a refuzat să fie extrădat pe procedură simplificată, Predoiu a declarat, la Antena 3, că: „Din practica anterioară, undeva între 30 şi 45 de zile, în funcţie de instanţă. (…) Este vorba despre un mandat european de arestare şi de o extrădare care se face în baza acestui mandat european de arestare, pentru că în acest caz se practică o procedură care se practică de la instanţă la instanţă. Nu sunt implicate în mod direct Ministerele de Justiţie sau de Interne, nici de la noi, nici din Germania. Este vorba de o procedură standard de reglementări europene”.

El a spus că, în materie de extrădare, procedurile sunt de un „formalism extrem de strict”.

„Practic ce trebuie să facă ţara care este solicitată cu privire la procedura de extrădare este să verifice o serie de criterii, să verifice documentaţia şi să verifice dacă există un mandat european emisă în bună regulă, o cerere de extrădare emisă în bună regulă, identitatea persoanei, să verifice infracţiunea pentru care a fost condamnat cel care urmează să fie extrădat, dacă există o corespondenţă în legislaţia statului solicitant. Sunt criterii tehnice care sunt verificate şi nu o dezbatere pe fond a cauzei. (…) Marea majoritate a cauzelor aşa se dezbat.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: