Predoiu/Schengen: Există timp pentru ca parlamentul şi guvernul din Olanda să ia o decizie până la finalul anului

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Bruxelles – Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Ministrul afacerilor interne Cătălin Predoiu a declarat marţi, la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la Bruxelles, că există timp pentru ca parlamentul şi guvernul de la Haga să ia o decizie privind ridicarea veto-ului privind aderarea Bulgariei la Schengen până la sfârşitul anului, care ar putea deschide calea pentru o decizie favorabilă ambelor ţări.

Ministrul român a ţinut să sublinieze că „astăzi nu se votează procesul de extindere a spaţiului Schengen” şi a refuzat să comenteze speculaţiile vehiculate în spaţiul public de diverşi actori privind extinderea zonei de circulaţie printr-o decizie în Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER) validată în orice consiliu sectorial sau cu prilejul unui Consiliu JAI extraordinar.

El a reiterat importanţa faptului că rezultatul evaluării Bulgariei este pozitiv şi a subliniat că lucrul care contează în prezent este dialogul dintre guvernul şi parlamentul olandez. „Abia după aceea vom putea şti că care sunt paşii următori”, a spus Predoiu.

Întrebat dacă Olanda va avea timp să ia o decizie până la finalul anului privind ridicarea veto-ului legat de Bulgaria el a răspuns afirmativ.

„Da, timp pentru ca parlamentul de la Haga şi guvernul olandez să ia o decizie există şi după ce această decizie este luată, putem să vedem dacă facem paşi procedurali în continuare, dar timp există”, a dat el asigurări.

Ministrul a respins apoi speculaţiile privind o eventuală trecere a unei decizii de extindere a spaţiului Schengen în COREPER, eventual cu o abţinere a Austriei, care să fie apoi validată în orice consiliu de până la sfârşitul anului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: