Premierul Ciolacu spune stop risipei banilor publici și impune reguli stricte pentru cheltuielile bugetare

Sursă foto: Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu pregătește noi reguli pentru o mai bună gestionare a resurselor bugetare și a reduce orice presiune suplimentară pentru români. Măsurile pe care șeful Executivului le propune sunt stoparea angajărilor, limitarea cheltuielilor neesențiale ale aparatului bugetar, dar și optimizarea a fondurilor europene neutilizare. Acestea fac parte din angajamentul luat de Marcel Ciolacu la preluarea mandatului de Premier, de a reduce cheltuielile publice inutile.

Reducerea cheltuielilor publice până la sfârșitul anului: stop investițiilor inutile! 

Printre principalele măsuri pe care Executivul dorește să le adopte prin ordonanță de urgență, în următoarele zile, se numără stoparea completă a angajărilor în sectorul public, fără excepții, până la sfârșitul anului 2024. Această decizie este menită să controleze expansiunea aparatului bugetar și să reducă cheltuielile salariale.

De asemenea, Guvernul a anunțat limitarea sau chiar stoparea anumitor cheltuieli considerate lipsite de prioritate sau chiar inutile, cum ar fi cele pentru achiziția de mobilier, mașini, consultanță și training. Aceste cheltuieli vor fi interzise, cu excepția celor strict necesare pentru proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile.

În plus, sporurile acordate bugetarilor care gestionează fonduri europene vor fi limitate. Acestea vor putea fi finanțate doar din proiecte externe, iar cofinanțarea publică nu trebuie să depășească 15% din valoarea proiectului.

Creșterile salariale și utilizarea excedentelor bugetare locale, strict reglementate 

În sectorul public, creșterile salariale vor fi strict reglementate. Sumele alocate pentru creșterile salariale la companiile de stat vor fi limitate, acestea fiind permise doar dacă respectă anumite condiții, cum ar fi realizarea de profit net în ultimii trei ani și reducerea consecutivă a subvențiilor de la stat.

În ceea ce privește autoritățile locale, utilizarea excedentului bugetar va fi restricționată. Primăriile vor putea folosi aceste fonduri doar pentru proiecte finanțate din fonduri europene sau pentru asigurarea serviciilor sociale esențiale, cum ar fi cele destinate persoanelor cu handicap sau vârstnicilor.

Plățile diferențelor salariale către magistrați, neplătite din 2018, vor fi eșalonate pe următorii patru ani. Astfel, potrivit proiectului de OUG, aceste sume vor fi plătite treptat în perioada 2025-2029, în procentaje anuale stabilite clar, și vor fi actualizate conform ratei inflației.

Instituțiile neperformante vor pierde fondurile neutilizate

O altă măsură importantă este colectarea, la nivel guvernamental, a fondurilor necheltuite pentru proiectele finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fonduri UE sau bugetare. Instituțiile care nu au realizat plăți de cel puțin 50% din sumele alocate până la sfârșitul lunii august 2024 vor ceda aceste sume Rezervei statului.

Premierul încurajează autoritățile locale să accelereze implementarea proiectelor de investiții pentru a putea atrage și reține fondurile europene.

„Prioritatea o au investițiile. S-a ținut cont de acest lucru când s-a făcut ordonanța și este normal ca primul exemplu să-l dea autoritățile centrale”, a spus Marcel Ciolacu, la 2 septembrie.

„Șeful Executivului a adăugat că toată lumea trebuie să contribuie la efortul de reducere a cheltuielilor, dar a subliniat că investițiile rămân o prioritate atât pentru anul în curs, cât și pentru viitor. „(…) Toată lumea trebuie să fie responsabilă, dar am lăsat la primării direcționarea fondurilor către investiții. Este anul în care România s-a dezvoltat cel mai mult și este normal să creăm acest fundament și pentru anul viitor”, a mai spus Premierul.

În același context, Guvernul a decis suspendarea plăților către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) până la sfârșitul anului 2024. De asemenea, emiterea de noi titluri de plată pentru retrocedările imobilelor confiscate în perioada regimului comunist va fi suspendată.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: