Premierul Japoniei a cerut o întâlnire cu Kim Jong Un, susţine sora liderului nord-coreean

Sursa foto: Twitter - X

Premierul japonez Fumio Kishida a cerut o reuniune cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, a declarat luni influenta soră a acestuia din urmă, care a precizat însă că întâlnirea este puţin probabil să aibă loc fără o schimbare a politicii conducerii de la Tokyo faţă de regimul de la Phenian, relatează AFP.

„Domnul Kishida şi-a exprimat recent dorinţa de a se întâlni cu preşedintele Comisiei pentru afaceri de stat a Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) cât mai curând posibil”, a declarat Kim Yo Jong într-un comunicat publicat de agenţia oficială de presă KCNA.

Premierul japonez, care spune că nu ştie despre acest comunicat al Phenianului, a declarat în parlament că este „important să aibă loc discuţii la nivel înalt cu Phenianul pentru a rezolva disputele”.

Relaţiile dintre cele două ţări au fost tensionate din cauza unei serii de probleme, de la ocupaţia japoneză a peninsulei coreene între 1910 şi 1945, la lansarea de către Phenian a unor rachete deasupra teritoriului japonez şi scandalul răpirilor.

Phenianul a recunoscut în 2002 că a răpit 13 cetăţeni japonezi în anii 1970 şi 1980 pentru a-şi instrui spionii în limba şi cultura japoneză. La o lună după aceste dezvăluiri, cinci dintre ei au fost autorizaţi să se întoarcă în Japonia.

În pofida acestui conflict istoric, Kishida a declarat că doreşte să schimbe relaţia dintre Tokyo şi Coreea de Nord şi anul trecut şi-a exprimat dorinţa de a se întâlni cu Kim Jong Un „fără condiţii”, asigurând, într-un discurs la Naţiunile Unite, că Japonia este hotărâtă să rezolve toate disputele, inclusiv cea a răpirilor.

În februarie, Kim Yo Jong, una dintre cele mai mediatizate figuri ale regimului, a lăsat să se înţeleagă că este posibil ca premierul japonez să fie invitat să viziteze Coreea de Nord. Cu toate acestea, ea a avertizat luni că „decizia politică a Japoniei este cea care contează cel mai mult pentru a deschide o nouă eră în relaţiile dintre Coreea de Nord şi Japonia”, făcând apel la Tokyo să nu „interfereze cu exercitarea drepturilor suverane”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL