VIDEO Premierul Marcel Ciolacu: Guvernul României va continua să sprijine dezvoltarea R. Moldova pe toate palierele

Sursa foto: Guvernul României

Sprijinul total şi concret pe care România îl oferă şi-l va oferi în continuare Republicii Moldova, pe parcursul său european, a constituit principalul aspect al discuţiilor pe care premierul Marcel Ciolacu le-a avut cu Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează astăzi la Chişinău, anunţă vineri Executivul. Şeful Executivului român şi omologul său din Republica Moldova au participat la ceremonia de donare de către România a 20 de microbuze şcolare către Republica Moldova, continuare a unui proiect mai amplu de care au beneficiat multe şcoli din Republica Moldova.

”Vă felicit pentru activitatea dumneavoastră guvernamentală! Prin puterea exemplului şi prin implicare aţi câştigat aprecierea şi respectul tuturor partenerilor din Uniunea Europeană. Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să aibă încredere că drumul lor către prosperitate, siguranţă şi dezvoltare va continua, iar România va face tot ceea ce ţine de ea pentru a-l sprijini”, a declarat premierul Ciolacu.

Şeful Executivului român şi omologul său din Republica Moldova au participat la ceremonia de donare de către România a 20 de microbuze şcolare către Republica Moldova, continuare a unui proiect mai amplu de care au beneficiat multe şcoli din Republica Moldova.

De altfel, Guvernul României s-a angajat într-un efort mai amplu şi de lungă durată în sprijinul educaţiei din ţara vecină.

Pe lângă donarea de microbuze pentru transportul elevilor, statul român a finanţat reparaţia şi modernizarea a sute de grădiniţe sau a acordat zeci de mii de burse de studiu, începând cu anii ’90. Pentru anul universitar în curs sunt finanţate 4300 de burse pentru studenţii din Republica Moldova.

O altă decizie aprobată în cea mai recentă şedinţă de guvern de la Bucureşti, a fost hotărârea prin care se finanţează cu peste 2,3 milioane euro reabilitarea unei clădiri remarcabile de patrimoniu, situată pe strada Gavriil Bădulescu-Bodoni din Chişinău, mai anună Executivul.

De asemenea, şeful guvernului român a subliniat că România va continua să deruleze Acordul de 100 de milioane de euro dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil. În acest mod au primit şi vor primi finanţare proiecte de impact, pe lângă finanţarea de microbuze şcolare, care vor ajunge în satele şi oraşele din Republica Moldova sau reabilitarea unor clădiri de patrimoniu, fiind vizate şi proiecte de dezvoltare locală sau investiţii strategice, precum creşterea capacităţilor de gestionare a situaţiilor de ordine publică.

Un alt domeniu în care România a sprijinit Republica Moldova este cel al consolidării securităţii energetice şi interconectării reţelelor energetice, noua Strategie Energetică a României incluzând acest angajament.

Potrivit Executivului, în ceea ce priveşte infrastructura de transporturi, premierul Marcel Ciolacu a punctat proiecte precum construcţia podului rutier la Ungheni, al cărui contract de realizare a fost semnat în urmă cu câteva zile, modernizarea unor poduri peste râul Prut, cum ar fi cel de la Sculeni sau Oancea, sau proiectele a noi 4 poduri peste Prut: Stânca-Costeşti, Bumbăta-Leova, Fălciu-Leca şi Răducăneni-Bărboieni. Premierul Marcel Ciolacu este însoţit în vizita oficială din Republica Moldova de vicepremierul Marian Neacşu, ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului, Ştefan-Radu Oprea, şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Florin Barbu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: