Premierul Marcel Ciolacu, întrevedere cu ministrul de externe al Republicii Chile

Sursă foto: Guvernul României
Sursă foto: Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu l-a primit marţi, la Palatul Victoria, pe ministrul de externe al Republicii Chile, Alberto van Klaveren Stork, aflat în vizită în România, ca invitat special la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române 2023, ce se desfăşoară în perioada 29-30 august.

Potrivit Guvernului, şeful Executivului a subliniat că Chile este unul dintre principalii parteneri ai României în America Latină, context în care este nevoie de acţiune continuă pentru aprofundarea şi diversificarea cooperării bilaterale. „Încurajez pregătirea sărbătoririi Centenarului relaţiilor bilaterale România-Chile din 2025 prin dezvoltarea de noi proiecte economice cu impact constructiv pentru ambele ţări. În acest context, salut demersurile de deschidere a unui lectorat de limba română – primul din America Latină”, a punctat prim-ministrul Ciolacu.

Potrivit comunicatului oficial, premierul a încurajat dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii cu rol crucial atât pentru România, cât şi pentru Chile: mediu şi schimbări climatice, protecţie civilă, educaţie, cultură, cercetare şi inovare, digitalizare, energie verde. De asemenea, având în vedere expertiza pe care România o are în domeniul IT şi securitate cibernetică, precum şi necesitatea dezvoltării în continuare a infrastructurii digitale, prim-ministrul României a apreciat oportună aprofundarea cooperării în acest domeniu.

„Domeniul economic a fost, de asemenea, pe agenda întrevederii. Prim-ministrul României a menţionat că ambele economii au forţa necesară să atragă investitori şi a încurajat companiile chiliene să participe la târgurile internaţionale şi expoziţiile organizate în România. În planul politicii externe, premierul Marcel Ciolacu a menţionat că România contează pe sprijinul Republicii Chile în procesul de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), obiectiv major, de importanţă strategică pentru ţara noastră, după aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, unanim împărtăşit la nivelul societăţii româneşti”, mai arată Executivul.

Relaţiile diplomatice între Româna şi Republica Chile au fost stabilite în anul 1925. În acelaşi an, Chile a deschis Ambasada la Bucureşti. În ceea ce priveşte schimburile comerciale, principalele produse româneşti exportate în Chile au fost, în 2022, din categoria maşini şi echipamente pentru transport, articole ale industriei manufacturiere şi produse ale industriei chimice.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: