Premierul Morawiecki anunță că luptătorii Wagner s-au mutat lângă granița cu Polonia

polonia
Sursa foto: PEXELS.COM

Un grup de o sută de soldați din grupul Wagner s-a mutat lângă orașul belarus Grodno, aproape de granița cu Polonia, a declarat sâmbătă premierul polonez Mateusz Morawiecki, relatează Reuters, citată de digi24.ro.

Polonia, fostă membră a Pactului de la Varșovia, actualmente stat NATO, este îngrijorată de posibila răspândire a războiului pe teritoriul său, încă de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. La începutul acestei luni, Polonia a decis să plaseze peste 1.000 de militari în estul țării, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari provocate de prezența luptătorilor Wagner în Belarus.

„Situația devine din ce în ce mai periculoasă… Cel mai probabil ei (luptătorii Wagner) se vor deghiza în polițiști de frontieră ai Belarus și vor ajuta migranții ilegali să ajungă pe teritoriul polonez (și) să destabilizeze Polonia”, a declarat Morawiecki într-o conferință de presă susținută la Gliwice, în vestul Poloniei.

„Cel mai probabil vor încerca să intre în Polonia pretinzând că sunt migranți ilegali, și acest lucru reprezintă amenințări suplimentare”, a spus Morawiecki. Cu toate acestea, el nu a oferit sursa informațiilor sale despre mișcările Wagner, iar Anton Motolko, fondatorul proiectului „Hajun” din Belarus, care monitorizează activitatea militară din țară, a declarat pentru Reuters că grupul său nu are nicio dovadă că luptătorii Wagner se apropie de Grodno.

Orașul are o poziție strategică, având în vedere că se află în apropiere de Suwalki Gap, o fâșie de pământ de-a lungul graniței polono-lituaniene, care desparte Belarus de enclava rusă Kaliningrad.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: