Presa europeană apreciază ca fiind o „glumă de prost gust” şi un adevărat scandal faptul că Lionel Messi a câştigat trofeul pentru cel mai bun jucător al lumii în 2023, la Gala FIFA The Best, în faţa norvegianului Erling Haaland.
Triumful lui Lionel Messi este cu atât mai ciudat cu cât premiul urma să se bazeze pe performanţele sportive între 19 decembrie 2022, a doua zi după finala Cupei Mondiale, şi 20 august 2023, perioadă în care Lionel Messi nu s-a remarcat în mod deosebit la Paris Saint-Germain (9 goluri, 6 pase de gol), câştigând doar campionatul Franţei.
Norsk rikskringkasting (NRK) se referă la „un scandal”, termen preluat şi de Dagbladet, unul dintre cele mai importante ziare din Norvegia, şi Verdens Gang, care titrează pe site-ul său „Totul este greşit”.
Clasamentul final a provocat reacţii puternice încă de la anunţarea rezultatelor şi de la dezvăluirea detaliilor voturilor, care au evidenţiat faptul că Lionel Messi a putut conta în primul rând pe sprijinul căpitanilor echipelor naţionale şi al fanilor, fără de care nu ar fi putut obţine acest premiu, jurnaliştii votând în proporţie covârşitoare pentru Erling Haaland.
The Times a denunţat „o decizie foarte ciudată”, considerând că norvegianul Erling Haaland ar fi trebuit să fie încoronat. Manchester Evening News şi-a exprimat, de asemenea, surprinderea faţă de rezultat, împărtăşind frustrarea fanilor dezgustaţi ai lui Manchester City. În Germania, căpitanul campioanei mondiale din 1990, Lothar Matthäus, a criticat alegerea lui Messi: „Nu a câştigat niciun titlu important!”.
„Messi nu-l merită”, a titrat publicaţia spaniolă Relevo, înainte de a adăuga: „Dacă FIFA ar fi un organism respectat, ceea ce nu este cazul, şi dacă premiile Best ar fi apreciate şi râvnite, ceea ce nu este nici cazul, având în vedere lista de candidaţi, absurditatea care a avut loc la Londra ar fi o pată de neşters în istoria sa. Dar a fost confirmarea unei erori de principiu, deoarece premierea individului într-un joc colectiv nu poate fi considerată decât o anomalie şi o discreditare care a provocat uimire şi indignare în proporţii aproape egale (…) Pentru câteva secunde care au durat câteva secole, televiziunea a difuzat gesturi care au dezvăluit nivelul de suprarealism. Tatăl lui Haaland, un norvegian cu un aspect militar, şi-a ridicat de două ori sprânceana stângă, ceea ce este unul dintre acele ticuri care apar atunci când ai probleme în a-ţi controla nervii.”
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News