Este „exclusă” o erată a deciziei prin care Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, iar să susții o astfel de posibilitate constituie „o eroare grosieră și o intoxicare a alegătorilor”, a explicat președintele CCR Marian Enache, într-un interviu acordat pentru site-ul Juridice.ro. Despre amenințările lui Călin Georgescu la adresa judecătorilor, Enache a întrebat retoric: „Dar ce, suntem pe vremurile lui Ivan cel Groaznic?”.
Întrebat dacă există posibilitatea unei erate pentru reluarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale, răspunsul lui Marian Enache a fost ferm: „Exclus”.
„Erata vizează doar îndreptarea unei erori materiale din cuprinsul unei hotărâri și nicidecum schimbarea sau modificarea soluției pronunțate de o autoritate jurisdicțională. A susține posibilitatea unei asemenea erate constituie o eroare grosieră și o intoxicare a alegătorilor”, a declarat președintele CCR.
Marian Enache explicat, totodată, de ce au fost validate rezultatele din turul întâi de scrutin și, la câteva zile după aceea, au fost anulate alegerile cu totul.
„Ulterior validării au fost declasificate rapoartele serviciilor de securitate prezentate în ședința CSAT. Această decizie de declasificare a reprezentat un moment istoric și important pentru întreaga societate. În lumina acestor documente și a realităților înscrise în acestea, la care au avut acces toți cetățenii și toate instituțiile acestei țări, Curtea și-a activat competența constituțională obligatorie prevăzută în art. 146 lit. f) teza întâi din Constituție și a dispus anularea procesului electoral cu privire la alegerea Președintelui României în temeiul prevederilor constituționale”, a spus el.
Marian Enache a vorbit și despre amenințările la adresa judecătorilor. În urmă cu câteva zile, Călin Georgescu le-a transmis judecătorilor CCR să decidă reluarea turului 2 pentru a nu fi judecați pentru trădare.
„Dar ce, suntem pe vremurile lui Ivan cel Groaznic? Statele din lumea civilizată a Europei și SUA ar trebui să conștientizeze existența unor asemenea ieșiri, tocmai pentru a fi repudiate, și să apere valorile democratice și justiția constituțională. Voturile oamenilor din orice țară nu pot fi însușite prin manipulări care încalcă legea, promisiuni înșelătoare și amenințări stupefiante de răzbunare față de instituțiile statului și față de toți cei care nu îi dau dreptate și nu se „aliniază” dorințelor cuiva. Asemenea manifestări, de „virilitate electorală”, profund antidemocratice și periculoase, mâine vor fi îndreptate împotriva oricărui cetățean care va avea curajul să i se opună și să nu devină „obligatoriu” un adept al său. Toți vor fi pedepsiți pentru nesupunere și deviaționism de la pretențiile unui candidat?! Aici nu este vorba despre persoane, așa cum s-ar înțelege la prima vedere, ci despre opoziția tranșantă dintre ideologia democratică și tendințele de tip totalitarist, care lansează ultimatumuri”, a comentat Enache.
De asemenea, despre amenințările cu moartea, cu arestări și ani grei de pușcărie la adresa judecătorilor CCR, președintele Curții a spus că „virulența acestor acuzații a fost un fapt neobișnuit”.
„Virulența acestor acuzații a fost un fapt neobișnuit. Sunt sigur că instituțiile publice competente monitorizează aceste atacuri care depășesc sfera normală a unor critici privind hotărârile Curții.
Am resimțit această presiune, însă suntem obișnuiți cu astfel de tensiuni, pe care le-am trăit și cu prilejul pronunțării altor decizii. Chiar dacă judecătorii, prin natura activității lor, au o anduranță mai mare, totuși, nu este admisibil să se treacă de o anumită intensitate a acestor acțiuni. Vă asigur că judecătorii Curții Constituționale își exercită competențele în parametrii stabiliți de Constituție și de lege”, a declarat Enache.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News