Preşedintele Iohannis participă la Summitul UE – CELAC de la Bruxelles

iohannis
Sursă foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, luni şi marţi, la al treilea Summit Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (UE – CELAC), care va avea loc la Bruxelles.

Scopul principal al reuniunii este relansarea parteneriatului UE – CELAC, în contextul evoluţiilor geopolitice internaţionale complexe influenţate inclusiv de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a informat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, parteneriatul reînnoit se va axa în mod prioritar pe conectivitate sustenabilă, sprijinirea tranziţiei verzi şi a digitalizării, creşterea rezilienţei lanţurilor valorice de pe cele două continente, reafirmarea importanţei multilateralismului, a principiilor Cartei ONU, a bunei guvernanţe şi a valorilor democratice.

Preşedintele Iohannis va exprima sprijinul ţării noastre pentru obiectivul major al Uniunii Europene de a relansa parteneriatul cu regiunea Americii Latine şi Caraibilor, concretizat şi prin organizarea acestui summit, primul de acest fel în ultimii opt ani.

Şeful statului va susţine importanţa cooperării UE – CELAC pentru gestionarea noilor provocări globale, a crizelor complexe cu care se confruntă ambele regiuni, dar şi a noilor oportunităţi de dezvoltare care pot fi fructificate printr-o cooperare mai aprofundată.

De asemenea, el va arăta că angajamentul activ al ţării noastre pentru cooperarea mai strânsă dintre cele două zone a fost reconfirmat în toate întâlnirile pe care le-a avut cu omologii săi cu prilejul vizitelor întreprinse în Brazilia, Chile şi Argentina în luna aprilie a acestui an, în cadrul cărora a abordat prioritar pregătirile reuniunii la nivel înalt de la Bruxelles, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele va participa, totodată, la masa rotundă cu tema „Combaterea schimbărilor climatice: spre o tranziţie echitabilă şi durabilă”, unde va susţine rolul activ pe care ţara noastră este pregătită să îl asume în cooperarea UE – CELAC în acest domeniu.

Înfiinţată în 2011, Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) este un bloc regional latino-american cu caracter predominant politic, proiectat să aprofundeze procesul de integrare regională a celor 33 de state membre. Preşedinţia Pro Tempore (în exerciţiu) este asigurată de Saint Vincent şi Grenadine. Reuniunile anterioare UE – CELAC la cel mai înalt nivel au avut loc în 2013 şi 2015.

Uniunea Europeană a lansat, pe 7 iunie, Comunicarea Comună „O nouă Agendă pentru America Latină şi zona Caraibilor”. Aceasta prevede modernizarea şi consolidarea parteneriatului strategic prin întărirea angajamentului politic, sporirea comerţului şi a investiţiilor şi construirea unor societăţi mai reziliente, sustenabile şi interconectate prin proiecte finanţate în cadrul strategiei Global Gateway.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: