Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, în perioada 21-22 martie, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins, care au avut loc la Bruxelles, unde a accentuat că Ucraina trebuie să rămână o prioritate pe agenda europeană şi a reiterat sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova. De asemenea, Klaus Iohannis a insistat asupra importanţei strategice a zonei Mării Negre, atât pentru securitatea şi stabilitatea regiunii, cât şi a întregii Europe.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Administraţia Prezidenţială, reuniunea Consiliului European a debutat cu o întâlnire de lucru cu Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres. Discuţiile liderilor au continuat în cadrul Consiliului European cu abordarea temelor de pe agendă, care au vizat situaţia din Ucraina, securitatea şi apărarea europene, extinderea UE, situaţia din Orientul Mijlociu, gestionarea migraţiei, provocările din sectorul agricol european, evoluţiile privind relaţiile externe ale Uniunii şi aspecte legate de viitoarea Agendă Strategică a UE.
”Preşedintele României a accentuat că Ucraina trebuie să rămână o prioritate pe agenda europeană, salutând evoluţiile recente privind agrearea acordării de sprijin prin intermediul Facilităţii Europene pentru Pace şi necesitatea continuării eforturilor în această direcţie. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat că ţara noastră rămâne în continuare unul dintre susţinătorii fermi ai Ucrainei, continuând să acorde asistenţă în plan bilateral pe toate dimensiunile, în special pe palier umanitar, militar şi în ceea ce priveşte tranzitul cerealelor ucrainene. Preşedintele României a semnalat şi importanţa continuării sprijinului european pentru Republica Moldova, care se confruntă cu ameninţări hibride fără precedent din partea Federaţiei Ruse, în contextul pre-electoral pe care îl traversează”, se arată în comunicat.
Potrivit documentului citat, de asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a insistat şi asupra importanţei strategice a zonei Mării Negre, atât pentru securitatea şi stabilitatea regiunii, cât şi a întregii Europe, pledând pentru o abordare de securitate cuprinzătoare a Uniunii Europene care să includă întreaga regiune a Mării Negre.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News