Presiunile politice afectează politica monetară în Europa Centrală

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Guvernatorii băncilor naţionale din Polonia şi Ungaria sunt implicaţi în dispuse zgomotoase cu oponenţii lor pe tema politicii monetare, ceea ce creează noi pericole pentru investitorii dispuşi să se aventureze în mediul politic complicat din Europa Centrală, arată o analiză Reuters.

În Polonia, guvernatorul Adam Glapinski este acuzat că a încercat să stimuleze economia prin reducerea dobânzii de politică monetară pentru a-şi ajuta aliaţii din Partidul Lege şi Justiţie (PiS) să câştige un nou mandat la alegerile de luna trecută, fără succes cum s-a dovedit.

În Ungaria, guvernatorul Gyorgy Matolcsy este presat de Guvernul condus de Viktor Orban să reducă şi mai agresiv dobânda de referinţă înaintea alegerilor europarlamentare de anul viitor.

Aceste dispute vin pe fondul unei inflaţii care în Europa Centrală este semnificativ mai mare decât în Europa Occidentală, stimulată de factori precum pieţe ale muncii mult mai tensionate dar şi repetarea practicilor vizând introducerea de stimulente înainte de alegeri.

„Cadrul general de politică monetară şi credibilitatea băncilor centrale din CEE a fost una adecvată înaintea recentelor şocuri. Anul acesta şi anul viitor vor pune la încercarea această credibilitate”, spune Karen Vartapetov, analist şef pentru ratinguri suverane la S&P Global Ratings.

Un sondaj din 2021 al Băncii Mondiale a ajuns la concluzia că amestecul în politica băncii centrale duce la perioade prelungite de inflaţie ridicată în economiile emergente precum Turcia şi Argentina.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: