Prețul aurului, aproape de recordurile istorice. Ce influență au țările BRICS

Sursa foto: Pexels

Prețul aurului a crescut de la 1.991 de dolari pe 13 februarie, la aproape 2.400 de dolari pe 12 aprilie, avertizează experții din segmentul aurului de investiții.

„Creșterea semnificativă a prețului aurului din ultimele săptămâni a agitat lumea financiară. Deși prețul aurului atinge niveluri record, de 2.400 de dolari pe uncie troy, nu depășește cu adevărat valorile anterioare. De cele mai multe ori, ne uităm la prețul internațional al aurului, fără a lua în calcul inflația. Dacă ajustăm prețul aurului la inflație, prețul actual de 2.400 de dolari mai are doar puțin până la nivelul de 2.467 de dolari atins în august 2020. Valoarea actuală este chiar mai mică decât maximul istoric atins în anii ’80 – peste 2.600 de dolari, ajustat la inflație”, spune Victor Dima, Managerul Departamentului de Trezorerie, al Tavex România.

Potrivit specialiștilor, nu doar că prețul aurului are un potențial semnificativ de creștere înainte de a atinge cu adevărat un nou record, dar este și foarte probabil, datorită situației economice în care se regăsește lumea astăzi. Tendința prețului aurului este de a se situa în intervalul 2.400 – 2.600 de dolari, dar acest lucru nu înseamnă că nu vom vedea creșteri dincolo de acest interval, sunt de părere experții Tavex.

De altfel, datele indică faptul că băncile centrale ale țărilor BRICS cumpără aur într-un ritm frenetic și pariază pe aur pentru a-și proteja bogăția financiară de erodarea valorii banilor fiat (banii fiat reprezintă o monedă emisă de guvern, care nu este susținută de o marfă fizică, cum ar fi aurul sau argintul, ci mai degrabă de guvernul care a emis-o – n. red.). Anii 2022 și 2023 au marcat cele mai voluminoase achiziții din ultimele decenii, ambii ani marcând peste 1.000 de tone de aur cumpărate de băncile centrale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: