Prețul cărnii de porc la poarta fermelor, cea mai abruptă scădere din UE. Tot depășește însă costul de anul trecut

abator carne porc
Sursă Foto: Abator/ L'aisen Nouvelle
Prețul cărnii de porc la poarta fermei continuă și în România trendul descendent pe care s-au înscris anterior fermierii din restul UE, dar continuă să fie mai mare decât în perioada simlară a anului trecut. În săptămâna care a început cu 12 februarie, prețul mediu a ajuns la cel mai mic nivel din august 2023, după o scădere abruptă de 13% față de luna anterioară, cea mai mare dintre statele membre.

Prețul mediu al cărnii de porc categoria S (cea mai comercializată) la poarta fermelor românești a ajuns în a șaptea săptămâna a acestui an la 210,6 euro carcasa de 100 de kilograme, cel mai mic nivel din august 2023 încoace, arată ultimele date ale Comisiei Europene.

Este a noua săptămână în care prețul din România scade încontinuu, înscriindu-se pe trendul remarcat anterior în celelalte state UE unde media a ajuns la 209,7 euro carcasa de 100 de kilograme. La începutul anului, spre exemplu, 100 de kilograme de carcasă de porc costa, în medie, în România, 260,9 euro, în timp ce în august 2023 era de 265 de euro, iar în decembrie atinsesse maximum de 268,6 euro.

De asemenea, față de săptămâna anterioară, prețurile medii s-au diminuat cu 1%, România raportând ca și Suedia cea mai mare scădere de preț din UE, în condițiile în care doar în Finlanda au mai scăzut ușor prețurile (minus 1,1%). În rest, prețul mediu din celelalte state UE a crescut între 0,9% în Estonia și Slovacia și 4,6% Belgia.

Totodată, raportat la ultima lună, prețul din România a scăzut cu 13,7%, cel mai semnificativ declin din UE unde prețul mediu a crescut cu 1,9%.

Chiar și așa România a rămas printre cele cinci state UE unde carnea de porc a rămas mai scumpă față de perioada similară a lui 2023. Mai exact, fermierii locali vând acum cu 2,4% mai scump decât anul trecut, danezii cu 3,9% mai scump, croații cu 2,7% în plus, irlandezii și suedezii cu 0,1%,

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL