Prețul grâului a urcat. Principala cauză rămâne cea geo-politică

Prețul grâului american a început să crească din nou după  tensiunile de la Marea Neagră, în timp ce porumbul și soia rămân pe o tendință descendentă deoarece Brazilia se bucura de ploaie.

Prețurile grâului din Chicago au înregistrat o nouă creștere joi seară, în fața tensiunilor reînnoite din Marea Neagră. O navă comercială care se îndrepta spre Ucraina pentru a încărca cereale a fost lovită de o mină, la doar câteva zile după lovitura ucraineană asupra unei ambarcațiuni militare ruse din Crimeea. Prețurile la porumb și soia au rămas însă pe o tendință descendentă sub presiunea ploilor favorabile prognozate în Brazilia.

Producția americană de etanol-cea mai dinamică rată săptămânală înregistrată în ultimii doi ani

De asemenea, stocurile de etanol din Statele Unite au crescut cu 600.000 de barili săptămâna trecută, pentru a atinge cel mai ridicat nivel din aprilie trecut (total de 23,5 Mb). Producția americană de etanol a ajuns la 1,107 Mb pe zi în perioada respectivă, cea mai dinamică rată săptămânală înregistrată în mai bine de doi ani.

La închiderea de la Chicago, grâul SRW cu scadență în martie 2024 s-a apreciat cu 8,5 c$/bushel,  ajungând la valoarea de 6,32 dolari/bushel.

Contractele futures pe porumb din martie 2024 au scăzut cu 2,25 c$/bushel, vânzând-se cu 4,74 dolari/bushelul. Reamintim ca prețurile porumbului au scăzut si ca reacție la hărțile meteorologice favorabile din America de Sud, în special în Brazilia. Primele recolte foarte timpurii de soia din Mato Grosso brazilian confirmă un potențial foarte scăzut pentru randamentele culturilor.

Soia pentru livrarea în martie 2024 a scăzut cu 8,5 c$/bushel, ajungând la 13,12 dolari/bushel.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: