Prețuri în continuare mari la energie, deși România produce mai multă decât consumă față de anul 2022

Sursa foto: unsplash
Sursa foto: unsplash

După izbucnirea războiului din Ucraina prețurile au luat-o razna. Nimeni nu a mai putut să le țină sub control, cum au fost facturile cu cifre amețitoare care au circulat în spațiul public. Avem prețuri plafonate, dar tot există o dilemă: deși lucrurile încep să-și revină și prețurile pe burse s-au liniștit, de ce în continuare avem tarife atât de mari în România? Asta în condițiile în care țara noastră nu are probleme la acest capitol.

Ultimele cifre venite de la Transelectrica arată că noi exportăm mai mult decât importăm, potrivit economica.net. A crescut producția, mai ales în zona de hidrocentrale, asta după ce am avut o problemă în vară la acest capitol. Consumul însă a scăzut, asta pentru că industria și-a restrâns activitatea.

În primele 9 luni din 2022 am produs 39,5 teravati oră, iar consumul intern era de 40,8 teravati oră. Deci consumam mai mult decât produceam și aveam nevoie să importăm energie electrică. Anul acesta cifrele s-au inversat. Producem atât cât consumam anul trecut, dar folosim doar 38 de teravati oră. Restul de energie merge la export. Deci balanța s-a inversat.

De unde avem atât de multă energie electrică? Din hidrocentrale! În primele 9 luni din 2023 acest sector a adus peste 14 teravati de energie electrică, adică mai bine de o treime din toată producția României. Sunt momente când și vântul ne ajută destul de mult. Numai zilele acestea sectorul eolian a reprezentant undeva la 30% din producția de energie, potrivit economica.ro. Adică aproximativ 2.600 de MWh într-o singură zi din morile de vânt.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: