CSAT: Au existat atacuri cibernetice pentru influențarea alegerilor prezidențiale din România

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 21.52 

Procesul de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale a început în judeţul Maramureş, iar în alte judeţe se fac pregătiri. 

Prefectura Maramureş anunţă, joi seară, că a început procesul de renumarare a voturilor, conform CCR şi deciziei BEC.

În judeţul Timiş, membrii Biroului Electoral Judeţean şi personalul tehnic au fost convocaţi pentru ora 23.30.

În judeţul Constanţa, Prefectura a anunţat că buletinele de vot vor fi duse vineri dimineaţă de la arhiva Tribunalului Constanţa, sub paza cadrelor Ministerului Afacerilor Interne, la Palatul Admistrativ.

UPDATE 20.24 

Biroul Electoral Central a stabilit cum se face renumărarea voturilor, sacii urmând a fi predaţi pe bază de proces verbal. Până la 1 decembrie, ora 22.00, procesele verbale scanate trebuie să fie trimise BEC, iar originalele trebuie să ajungă până în 3 decembrie.

”În şedinţa din data de 28 noiembrie a.c., Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) a adoptat Decizia privind modul de soluţionare a solicitării formulate de Curtea Constituţională a României prin adresa cu nr. 11197/28.11.2024, emisă în Dosarul nr. 3671F/2024, înregistrată la Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 cu nr. 781C/BEC/P.R.2024/28.11.2024”, a transmis, joi seară, BEC, într-un comunicat de presă.

Astfel, Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) a decis că birourile electorale judeţene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti preiau, în baza unui proces-verbal, buletinele de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule rezultate în urma alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024 de la tribunalul competent sau de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, după caz.

”Totodată, birourile electorale judeţene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti desigilează sacii cuprinzând materialele electorale menţionate, consemnează operaţiunea de desigilare într-un proces-verbal şi asigură verificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule din cadrul secţiilor de votare din aria de competenţă a acestora, exprimate atât prin prezenţa alegătorului la secţia de votare, cât şi prin corespondenţă, unde este cazul, şi comunică Biroului Electoral Central rezultatul acestor activităţi. Materialele electorale aferente secţiilor de votare din ţară sunt preluate, transportate şi depozitate sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne”, a mai transmis BEC.

De asemenea, materialele electorale aferente secţiilor de votare din străinătate sunt preluate, transportate şi depozitate, în regim de urgenţă, în ţară, la Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi a personalului Ministerului Afacerilor Externe.

BEC a stabilit că rezultatul activităţilor menţionate se consemnează pentru fiecare secţie de votare într-un proces-verbal, iar pentru fiecare judeţ, pentru fiecare sector al municipiului Bucureşti, pentru străinătate şi pentru votul prin corespondenţă, după caz, se va întocmi un proces-verbal centralizator.

Versiunile scanate ale proceselor-verbale menţionate  se comunică Biroului Electoral Central şi statisticienilor din cadrul Biroului Electoral Central, prin e-mail, la data de 1 decembrie 2024, ora 22.00, în timp ce versiunile originale ale proceselor-verbale se comunică BEC cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 16.00.

UPDATE 18.00

Serviciul de Telecomunicaţii Sociale a transmis joi că nu au fost identificate vulnerabilităţi în ceea ce priveşte furnizarea, în condiţii de securitate, a serviciilor de comunicaţii şi tehnologia informaţiei puse la dispoziţia Autorităţii Electorale Permanente, organizatorul alegerilor.

De asemenea, nici anterior şi nici pe timpul desfăşurării procesului electoral, STS nu a primit informaţii de la alte entităţi cu responsabilităţi în domeniul securităţii cibernetice privind derularea unor atacuri cibernetice.

„Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a pus la dispoziţia CSAT toate informaţiile necesare în legătură cu suportul tehnic asigurat de către STS pentru Autoritatea Electorală Permanentă. Astfel, pentru organizarea scrutinului din 24 noiembrie 2024, la nivelul STS au fost implementate măsuri proactive de prevenire şi contracarare a riscurilor de securitate cibernetică, iar sistemele informatice au funcţionat în parametri optimi. Nu au fost identificate vulnerabilităţi în ceea ce priveşte furnizarea, în condiţii de securitate, a serviciilor de comunicaţii şi tehnologia informaţiei puse la dispoziţia AEP, organizatorul alegerilor. De asemenea, nici anterior şi nici pe timpul desfăşurării procesului electoral, STS nu a primit informaţii de la alte entităţi cu responsabilităţi în domeniul securităţii cibernetice privind derularea unor atacuri cibernetice”, precizează STS într-un comunicat de presă.

De asemenea, la nivelul Serviciului „nu există suspiciuni sau indicii în legătură cu modificarea sau alterarea datelor din infrastructura IT&C suport pentru procesul electoral din 24 noiembrie”.

STS adaugă faptul că nu au fost identificate disfuncţionalităţi în funcţionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), a Sistemului informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV) şi a site-ului prezenta.roaep.ro, acestea având o disponibilitate de 100%.

„Precizăm că site-ul de transparenţă prezenta.roaep.ro nu reprezintă un punct de intrare în SIMPV/SICPV, aspect care exclude posibilitatea compromiterii datelor în format electronic. În acelaşi timp, orice suspiciune a alterării datelor electronice de la nivelul SIMPV/SICPV se poate verifica şi în prezent de către public, în sistemul blockchain compus din noduri naţionale şi aflate în statele membre ale Uniunii Europene. Acestea au rolul de a asigura trasabilitatea şi integritatea datelor. Reamintim că site-ul public de transparenţă prezenta.roaep.ro a fost accesibil neîntrerupt, chiar şi în condiţiile unui număr mare de accesări. Pe acest portal au fost prezentate în timp real datele cu privire la prezenţa la vot, iar după ora 21,00 au fost prezentate rezultatele cumulate, pe măsură ce au fost centralizate de secţiile de votare”, afirmă STS.

Conform STS, aceste date au reflectat întocmai rezultatele consemnate în procesele-verbale pe hârtie, semnate şi asumate în secţiile de votare şi în birourile electorale de circumscripţie electorală superioară, inclusiv Biroul Electoral Central.

Datele din sistemul informatic au coincis întocmai cu cele consemnate în procesele-verbale pe hârtie, conform verificărilor INS şi birourilor electorale superioare.

„Reiterăm faptul că rezultatele oficiale ale alegerilor sunt cele consemnate pe hârtie. Terminalele informatice, resursele de comunicaţii de acces din secţiile de votare şi aplicaţiile specifice au fost evaluate constant de către specialiştii STS din prisma securităţii cibernetice şi nu au fost identificate anomalii pe timpul desfăşurării procesului electoral. Sistemele tehnice puse la dispoziţia AEP pentru sprijinirea procesului electoral nu au fost contestate de către organizaţii, experţi sau observatori electorali”, se mai arată în comunicatul STS.

UPDATE 17.15

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral, potrivit documentelor prezentate de reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniul apărării, al ordinii publice şi al securităţii naţionale, a informat Administraţia Prezidenţială. 

Comunicatul integral:

Joi, 28 noiembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis. Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu are atribuții legate de desfășurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securității naționale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT.

În cadrul ședinței, reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al securității naționale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.

Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral. De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială.

Din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.

Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei. Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.

Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia. În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT.

UPDATE 17.09

Biroul Electoral Central pentru alegerea preşedintelui României s-a întrunit, joi, în şedinţă pentru a discuta paşii de urmat în privinţa deciziei Curţii Constituţionale a României privind renumărarea voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Curtea Constituţională a României a cerut, joi, Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi cele nule de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit unui comunicat de presă, plenul Curţii Constituţionale a examinat, joi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheş, şi, cu unanimitate de voturi, a dispus reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile pentru funcţia de preşedinte al României.

De asemenea, s-a dispus înaintarea către CCR a rezultatelor reverificării şi renumărării de către Biroul Electoral Central

UPDATE 14.59 

La şedinţa CSAT participă premierul Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, directorul SIE, Gabriel Vlase, un reprezentant al SRI, şeful SMAp, Gheorghiţă Vlad, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul CSAT, Mihai Şomordolea, potrivit imaginilor transmise de Administraţia Prezidenţială.

UPDATE 14.53 

Curtea Constituţională a decis în şedinţa de joi să solicite reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile prezidenţiale.

Conform unui comunicat al CCR, plenul Curţii a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Terheş (Dosar nr.3671F/2024), şi având în vedere art.146 lit.f) din Constituţie, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, precum şi art.37 şi 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu unanimitate de voturi, a dispus:-

– Reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024.

– Înaintarea rezultatelor reverificării şi renumărării Curţii Constituţionale de către Biroul Electoral Central.
Un no termen de judecată a fost sgtablit opent data de 29 noiembrie,, ora 14,00.
În aceeaşi şedinţă, Plenul Curţii Constituţionale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor formulată de Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Tot vineri, Curtea va discuta şi Dosarul nr.3670F/2024 privind ”Confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”.

UPDATE 14.23

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care are pe agendă analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral, a început, joi, la Palatul Cotroceni sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis.

UPDATE

Judecătorii CCR au respins, joi, una dintre cele două contestații depuse pentru anularea alegerilor prezidențiale de duminică. Curtea a decis să respingă ca fiind tardivă sesizarea candidatului Sebastian Constantin Popescu, care contesta modul de desfășurare a campaniei lui Călin Georgescu.

UPDATE

Curtea Constituțională a amânat pentru vineri atât o decizie privind validarea rezultatului turului 1 al alegerilor prezidențiale, cât și o decizie privind cererea de anulare a rezultatului alegerilor în turul 1, a anunțat oficial CCR.

CCR a cerut Biroului Electoral Central (BEC) renumărarea tuturor voturilor, pe baza cererii lui Cristian Terheș, spun surse.

Decizia de renumărare a tuturor voturilor se bazează pe cererea candidatului Cristian Terheș, care a susținut că în câteva secții au existat corecturi la numărul voturilor pentru Ludovic Orban. E vorba despre corecturi care au dus la scăderea voturilor pentru Ludovic Orban de la 35 la 1 sau de la 58 la 1, potrivit informațiilor.

UPDATE

Curtea Constituţională a României a amânat pentru vineri discuţiile pe cererile lui Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu, candidaţi la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin.

Potrivit site-ului CCR, Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu au depus fiecare câte o solicitare având ca obiect „anulare alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”.

În prezent europarlamentar, Cristian Terheş a candidat din partea Partidului Naţional Conservator Român şi a obţinut 95.782 de voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, reprezentând 1,04%.

Sebastian Constantin Popescu a candidat din partea Partidului Noua Românie şi a fost votat de 14.683 de oameni, reprezentând 0,16% din totalul voturilor.

Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale este programat pentru data de 8 decembrie.

UPDATE

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut sesizare la organele de urmărire penală în cazul lui Călin Georgescu şi al altor candidaţi la alegerile prezidenţiale. Sunt vizate afişele unor candidaţi, apărute pe panouri electorale, care nu au inscripţionat codul de bare al mandatarilor financiari.

Preşedintele AEP, Toni Greblă,a  declarat pentru News.ro că Autoritatea a trimis sesizări către Poliţie şi Parchet în cazul candidatului Călin Georgescu, dar şi al altor competitori, în total „în jur de 20”, în varianta în care, în anumite localităţi, pe panourile special confecţionate pentru a face publicitate politică competitorilor pentru preşedintele României, au apărut afişe care nu au inscripţionat codul de bare al mandatarului financiar.

„Drept urmare, nu ştim cine le-a comandat, cine le-a făcut şi cât au costat, motiv pentru care am solicitat organelor de urmărire penală din fiecare judeţ unde am fost sesizaţi că acestea au fost puse, cu fotografii şi aşa mai departe, că trebuie să facă cercetări să identifice unde au fost imprimate acele afişe, cine le-a comandat, cine le-a plătit pentru ca apoi să fie făcută legătura de cauzalitate între acest lucru şi eventual ceea ce vom avea de făcut”, a mai precizat pentru News.ro preşedintele AEP, Toni Greblă.

UPDATE

Posibilă amânare a deciziei CCR privind anularea alegerilor din primul tur. Surse politice susțin că este posibil ca astăzi să nu existe un verdict al Curții Constituționale cu privire la anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Decizia judecătorilor CCR poate fi dată abia luni, 2 decembrie, după alegerile parlamentare.

UPDATE

Alexandru Tănase, fost șef al Curții Constituționale din R. Moldova, se arată îngrijorat de rezultatele uluitoare la alegerile prezidențiale din România. „Populismul și demagogia exploatează avantajele democrației pentru a accede la putere, însă, odată ajunși la cârmă, acești lideri demontează sistematic mecanismele democratice, împiedicând alternanța guvernamentală și subminând pluralismul politic”, spune acesta.
Comentariile lui Alexandru Tănase vin în completarea sesizării publice a CCR făcute de prof. univ. Valerius M. Ciucă, o somitate în domeniul dreptului.
Dificultatea de a contrazice ideea că populismul și radicalismul subminează valorile constituționale fundamentale ale unei țări devine evidentă în contextul gândurilor sale. Sunt de acord cu domnul profesor atunci când afirmă că angajamentele europene și internaționale ale României au devenit părți organice ale identității noastre naționale, integrate în esența ordinii constituționale. Aș merge chiar mai departe și aș susține că aceste valori sunt parte a identității noastre constituționale, având rădăcinile în tradiția constituțională românească, încă din Constituția din 1866. Concluzia sa, că „votul înregistrat sub numele unui radicalist extremist este nul de drept,” reprezintă un corolar logic al acestui raționament”, spune fostul șef al Curții Constituționale din Republica Moldova.

Pentru liderii „carismatici,” democrația nu reprezintă un obstacol, ci un instrument temporar, utilizat cu cinism

Alexandru Tănase face o analiză a liderilor carismatici care se folosesc de mase transformându-le în „turme docile lipsite de voință proprie”.
„Populismul și demagogia exploatează avantajele democrației pentru a accede la putere, însă, odată ajunși la cârmă, acești lideri demontează sistematic mecanismele democratice, împiedicând alternanța guvernamentală și subminând pluralismul politic. Pentru liderii „carismatici,” democrația nu reprezintă un obstacol, ci un instrument temporar, utilizat cu cinism pentru a-și consolida dominația. Printr-o conexiune pretins directă cu divinitatea, aceștia promit să „fericească” masele pe care le păstoresc, transformându-le însă în turme docile, lipsite de voință proprie.
Istoria ne oferă exemple zguduitoare de astfel de lideri maniaci cu apucături mesianice – de la Hitler la Putin – care, sub masca salvatorilor națiunii, au provocat doar suferințe și tragedii popoarelor ce le-au încredințat destinul. Acești autoproclamați „eliberatori” nu aduc decât o iluzie a măreției, urmată de prăbușirea inevitabilă în haos și dezastru.”
În ciuda acestei rgumentări, Tănase nu crede că primul tur de scrutin al alegerilor prezindențiale din România poate fi anulat.
„Revenind la tema nulității juridice a votului pentru extremiști și populiști, este greu de imaginat că o instanță constituțională, oricât de progresistă, ar putea invalida un scrutin pe acest motiv. Nici măcar Curtea Supremă din Israel, considerată până de curând un etalon al activismului judiciar, nu ar adopta o astfel de măsură. În lumea reală, principiul că „votul este mai puternic decât glonțul” continuă să ghideze practica democratică”, spune acesta.
Fostul șef al Curții Constituționale de la Chișinău mai atrage atenția cu privire la faptul că lipsa de educație și lipsa de înțelegere duc la „somnul rațiunii”.
„Cea mai gravă provocare a societăților moderne rezidă în degradarea intelectuală tot mai accentuată. În mod paradoxal, deși dezvoltarea tehnologică a propulsat progresul, aceasta a generat pentru o bună parte a omenirii, o stagnare intelectuală alarmantă. Milioane de oameni par să funcționeze într-o stare de „standby” cognitiv, unde cunoștințele fundamentale despre lumea în care trăim sunt preluate de pe TikTok. Într-o lume în care o simplă căutare pe Google oferă răspunsuri sumare la aproape orice întrebare, importanța lecturii și a educației aprofundate este tot mai neglijată. Această carență educațională, combinată cu o lipsă de înțelegere a trecutului și a contextului, produce o masă de oameni prinși într-un „somn al rațiunii.
În acest vid intelectual, populismul, radicalismul și extremismele de tot felul găsesc un teren fertil pentru proliferare, punând în pericol valorile democratice și stabilitatea socială. Ignoranța este incapabilă să distingă nuanțele, motiv pentru care cultivă o atracție profundă față de liderii mesianici, aceștia pretinzând că dețin soluții simple și rapide pentru orice provocare, iar fatalismul divin a ajuns să fie justificarea supremă.”

„Prostul satului” din trecut a devenit acum influencer, politician sau vedetă pe Tik Tok

„Dacă în trecut „prostul satului” se limita la inscripții obscene pe garduri, în prezent acesta își găsește o platformă de expresie mult mai amplă, devenind influencer, politician sau vedetă pe TikTok. Prin idei absurde, promovate cu abilitate, reușește să capteze atenția publicului, transformându-și absurditățile în mesaje populare, adesea chiar virale.
Absența cronică a unei educații solide a erodat imunitatea societății moderne în fața populismului și demagogiei, deschizând calea unei perpetuări alarmante a mediocrității și ignoranței. În acest peisaj, tragediile shakespeariene, cu toată profunzimea lor, dobândesc o dimensiune tragicomică, fiind chiar optimiste în contrast cu amploarea prostiei”, a concluzionat Alexandru Tănase.

UPDATE

Valerius M. Ciucă, o somitate în lumea dreptului, cere public Curții Constituționale să anuleze post festum candidatura lui Călin Georgescu și, în consecință, suspendarea sa din cursa prezidențială.
Profesor doctor la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași și fost membru al Curții de Justiție a Uniunii Europene, Valerius M. Ciucă explică legitimitatea anulării unei candidaturi chiar și după ce a avut loc un prim tur de scutin.
„Anularea unei candidaturi se poate face și post festum, nu doar ante factum. La noi, cazul SOS este deja un notabil precedent, Instituțiile statului se pot autosesiza în orice moment. Jurisprudențele din statele democratice sunt elocvente. Principiul fidelității față de valorile constituționale este suprem oriunde. Nicăieri, în lumea civilizată, haiducia nu este legală. Revoluționarii nu pot folosi sistemul juridic pentru propășirea rupturilor juridice și morale totale”, spune reputatul profesor pe pagina sa de Facebook.

„Votul înregistrat sub numele unui radicalist extremist este nul de drept”

Acesta mai argumentează și de ce candidatura lui Călin Georgescu este nulă de drept, afirmând totodată că nu doar CCR ar trebui să intervină, ci toate organismele responsabile ale statului.

„Votul înregistrat sub numele unui radicalist extremist este nul de drept. Este nul de drept deoarece desființează, de facto, valorile constituționale supreme ale țării. Desființează angajamentele europene și internaționale ale României, care au devenit constituționale, deci, organice, componente ale identității naționale.

În acest moment, nu doar CCR trebuie să intervină, ci toate organismele și organele statului responsabile cu respectarea ordinii constituționale în statul român. Nu mai suntem în anii „30 ai secolului trecut și nu repetăm erorile statelor eșuate de până mai ieri”, a mai punctat Valerius M. Ciucă, care a invocat și elemente de conspirație cripto-sovietică, cerând cercetarea de urgențăp a acestui caz îngrijorător pentru societatea românească”, clamează Valerius. M. Ciucă.

Sesizare publică adresată Curții Constituționale a României

Specialistul în Drept a mai anunțat că prin luarea sa de poziție, sesizează Curtea Constituțională a României.
„Textul de mai sus se constituie în sesizare publică adresată CCR. Justiția funcționează pe principiul continuității perfecte în toate statele civilizate. În Uniunea Europeană, cu supra de măsură. Anchetatea înregistrării anti-constituționale a candidaturii „anti-sistem” a unui om care nu poate, rațional și legitim, depune jurământ de credință față de Constituția țării noastre, este imperativă”, a considerat fostul judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene.

UPDATE 

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral, a anunțat Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis a anunțat luni, printr-un comunicat al Administrației Prezidențiale, după solicitarea mai multor redacții, că nu a primit informări transmise de instituții ale statului legate de riscurile de influențare a alegerilor prezidențiale și nici despre modul în care Călin Georgescu și-a promovat candidatura pe rețelele sociale.

„Președintele României nu a primit informări din partea instituțiilor statului cu privire la existența unor riscuri de influențare a alegerilor prezidențiale sau cu privire la ingerințe externe în procesul electoral și nici referitor la un mod de promovare a candidatului menționat în solicitarea dumneavoastră pe anumite rețele de socializare, care să ridice suspiciuni”, scrie în răspunsul Administrației Prezidențiale.

Mai mulți politicieni au reclamat faptul că opinia publică a fost manipulată prin intermediul rețelelor sociale, fapt ce a dus la influențarea rezultatului din primul tur al prezidențialelor.

–––––––––

Curtea Constituţională a României urmează să discute joi, la ora 11,00, solicitările lui Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu, candidaţi la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur.

Potrivit site-ului CCR, Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu au depus fiecare câte o solicitare având ca obiect „anulare alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”.

În prezent europarlamentar, Cristian Terheş a candidat din partea Partidului Naţional Conservator Român şi a obţinut 95.782 voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, reprezentând 1,04%.

De asemenea, Sebastian Constantin Popescu a candidat din partea Partidului Noua Românie şi a fost votat de 14.683 de oameni, reprezentând 0,16% din totalul voturilor.

După soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR validează rezultatul din primul tur. Pe 29 noiembrie începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care are loc pe 8 decembrie.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a declarat în contextul discuţiilor privind rolul aplicației TikTok, deținută de o companie chineză, în victoria candidatului independent Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale, că a recomandat instituţiilor publice, încă din 2023, să interzică TikTok şi că monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuţiile instituţiei.

De asemenea, DNSC a subliniat că în perioada alegerilor a colaborat cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: