Prima săptămână a anului aduce scumpiri la alimentele de bază. Care este trendul

Sursa foto: Facebook

În prima săptămână a noului an, producătorii locali au practicat prețuri mai mari față de perioada similară a anului trecut la carnea de porc și pasăre, dar au ieftinit ouăle, potrivit datelor Comisiei Europene. La carnea de porc, România a raportat cea mai mare scumpire dintre toate statele membre.

Carcasa de porc la poarta fermelor europene se vindea în prima săptămână a acestui an cu o medie de 210,3 euro 100 de kilograme, fiind cu 0,5% și 0,9% sub prețurile medii din ultima săptămână și respectiv ultima lună. În schimb, comparativ cu anul anterior, prețul mediu este cu 2,7% mai mare. Pe categorii de produs, cea mai semnificativă majorare de preț, de 3% față de prima săptămână din 2023, până la 209,5 euro, a fost raportată la carcasa tip E. Aceasta reprezintă însă doar 28% din piața UE. Carcasa tip S, care acoperă peste 64% din piață, avea un preț mediu de 210,6 euro per 100 de kilograme, fiind cu 2,5% mai scumpă decât în perioada similară a anului trecut și cu 0,6% mai ieftină decât în luna anterioară.

Prețul mediu  din ultimii cinci ani este de 120 de euro 100 de kilograme.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: