Primari de decor: Județele care trăiesc pe baza subvențiilor de la bugetul central

Bani
Sursa foto: Inquam Photos /Octav Ganea

În România primăriile par să nu aibă un sens administrativ, ci să funcționeze, cu bani de la buget, ca agenții electorale. Un număr de 651 de comunele din România (23% din primăriile rurale) nu au avut în anul 2022 venituri proprii nici măcar pentru a plăti salariile. Vasluiul a excelat la acest capitol, cu 57 (peste 70% din totalul de 81 de comune din județ), aflate în această situație disperată.

De asemenea, bugetele a 412 comune (15% din primăriile rurale) din România au consemnat venituri proprii mai mici decât subvențiile primite de la bugetul central, conform datelor venite de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Teritoriale.

Județe sărace, ținute prin subvenții

Deloc surprinzător, județele care primesc sume mari de bani din subvenții de la stat și care funcționează pe baza acestor subvenții sunt totodată cele mai sărace din țară: Vaslui, Teleorman, Mehedinți, Vrancea și Caraș-Severin. Doi indicatori sunt esențiali atunci când vorbim despre sărăcie: rata șomajului și nivelul veniturilor pe cap de locuitor.

La începutul anului 2021, rata șomajului în România a fost în jur de 4,9%. Rata șomajului variază de la un județ la altul, iar județele cu dezvoltare economică mai scăzută pot avea rate de șomaj mai ridicate. Toate aceste județe aveau însă o rată a șomajului mai mare decât media națională, potrivit datelor INS. În Vaslui, rata șomajului era de aproximativ 6,6%, în Teleorman rata șomajului ajungea la 6,5%, în Mehedinți aceasta se apropia de 5,6%, în Vrancea șomajul era la 5,8%, iar în Caraș-Severin aveam o rată a șomajului de 5%. Mai mulți șomeri înseamnă mai multe subvenții de la stat și implicit mai puține venituri la bugetul de stat pentru că în cazul unui șomer nu ai ce taxa.

Dacă ne uităm la celălalt indicator cheie – nivelul veniturilor pe cap de locuitor, descoperim că aceste județe se află la coada clasamentului în România, populația trăinid aici cu venituri extrem de reduse. Salariul mediu în România, în anul 2023, se ridică la 850 de euro. Potrivit INS, câştigul salarial mediu brut pe economie în luna mai 2023 a fost 7.229 lei şi cel net 4.543 lei. Cu toate acestea, județele Vaslui, Teleorman, Mehedinți, Vrancea și Caraș-Severin se află la coada clasamentului. Teleorman este ultimul județ din țară, populația trăind cu un salariu mediu net de 3.095. Acesta este urmat de Vrancea, acolo unde oamenii câștigă în medie 3.226 de lei. Al treilea de la coadă este Caraș-Severin, populația având aici un venit mediu de 3.298 lei. Mehedinți este puțin mai sus, pe locul 23 la nivel național, cu un venit mediu încasat de locuitorii județului de 3.538 lei. În fine, Vasluiul se află pe locul 31 la nivel național, cu un venit mediu de 3.460 lei lunar.

Pe lângă ratele mari de șomaj și venituri mici pe cap de locuitor, aceste județe nu au reușit să atragă nici investiții, iar infrastructura lasă de cele mai multe ori de dorit. Două județe – Vaslui și Vrancea se află în Moldova, zonă care încă nu este tranzitată de nici o autostradă. Teleorman are cele mai mici investiții la nivel național, județul fiind multă vreme o feudă a baronului Liviu Dragnea. În acest context, aceste județe sunt practic ținute în viață prin subvenții generoase de la nivel central. Primarii sunt cele mai multe ori responsabili de strângerea voturilor, aceștia având atribuții administrative limitate.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: