Primarul municipiului Sfântu Gheorghe acuză Executivul de intervenție brutală în autonomia locală

Antal Arpad-UDMR
Sursa foto: Facebook / Antal Arpad

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a criticat, joi, proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului care are în vedere reducerea cheltuielilor bugetare şi a afirmat că, prin acest proiect de act normativ, Executivul nu face altceva decât să lovească în administraţiile locale şi în firmele mici şi mijlocii.

„La nivel de principii, am trei probleme: nu au fost consultate organizaţiile reprezentative ale administraţiei publice locale, este o intervenţie brutală în ceea ce priveşte autonomia locală, şi, nu în ultimul rând, faptul că prin această ordonanţă se poate înţelege că Guvernul aşteaptă de la noi să construim poduri şi să investim toţi banii în betoane, în loc să ţinem un echilibru între infrastructură şi consolidarea comunităţii, adică investiţia în oameni”, a explicat Antal Árpád, potrivit unui comunicat de presă al UDMR.

Edilul trage astfel un semnal de alarmă că dacă ordonanţa de urgenţă va fi adoptată în forma actuală, dincolo de faptul că există şi aspecte de neconstituţionalitate, se poate vorbi de o intervenţie foarte brutală a Guvernului în activitatea administraţiilor publice locale şi judeţene.

„Eu pot să înţeleg că sunt probleme în ceea ce priveşte execuţia bugetară. Înţeleg că, în asemenea situaţii, Guvernul trebuie să aducă bani în plus la bugetul de stat. Dar, într-o asemenea situaţie, dacă privim mediul privat, normal ar fi ca pe o perioadă limitată să se introducă o taxă de solidaritate pentru marile companii, aşa cum a propus UDMR în urmă cu aproape un an, nu să începem să luăm bani de la cei mici”, a mai precizat Antal Árpád.

În aceeaşi măsură, în ceea ce priveşte administraţia publică, edilul din Sfântu Gheorghe şi lider al UDMR, consideră că normal ar fi ca întâi să se facă ordine în administraţia centrală, şi abia după aceea să se ajungă la administraţia locală.

„Ceea ce se doreşte prin această ordonanţă de urgenţă este, în primul rând, să luăm bani din administraţia locală şi de la firmele mici şi mijlocii, ceea ce nu cred că este o abordare corectă, pentru că nici oraşele nu sunt de aceleaşi dimensiuni. Adică nu poţi să te aştepţi la nişte instituţii subordonate să aibă acelaşi număr de personal în Bucureşti şi Întorsura Buzăului, de exemplu. Iar această abordare că nu poţi avea sub 50 de angajaţi ar însemna concret, în Sfântu Gheorghe, ca teatrul românesc ‘Andrei Mureşanu’ să îşi piardă personalitatea juridică şi să fie comasat în teatrul maghiar, iar după comasare să fie redus cu 15% numărul angajaţilor celor două instituţii. Este o absurditate totală, pentru că nu poţi să dai afară 20% dintre actori şi după aceea să te mai aştepţi să facă şi spectacole”, a mai precizat el, conform sursei citate.

Antal consideră că acele prevederi care ţin de administraţia publică locală ar trebui să dispară din această ordonanţă, Guvernul să facă ordine în administraţia centrală, iar atâta timp cât există legi care stabilesc câţi angajaţi poate avea o primărie, în funcţie de numărul locuitorilor, să fie corectată acea lege şi să fie valabil peste tot.

„O altă prevedere care mă şochează este aceasta care spune că vor fi amendate primăriile care au un număr de angajaţi peste media naţională. Până la urmă locuitorii sunt singurii care pot aprecia activitatea unei administraţii locale. Prin această ordonanţă autonomia locală este lovită în plin, în condiţiile în care România a semnat şi a ratificat Carta europeană a autonomiei locale. Dar ceea ce vedem acum este o intervenţie brutală în ceea ce priveşte principiul autonomiei locale”, a mai spus primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

Antal Árpád a mai declarat că, la nivelul Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), ar trebui avută o întâlnire cât mai urgentă cu reprezentanţii Guvernului, înaintea adoptării ordonanţei, pentru a se lămuri toate aspectele care ţin de administraţia locală.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: