Principalele surse de îngrijorare ale românilor. Pe ce loc e corupția

Sursa foto: freepik.com

Remus Ștefureac, președintele INSCOP Research, invitat în emisiunea „Puterea Știrilor” vorbește despre cele mai puternice surse de îngrijorare, cele care  determină reacțiile cele mai intense la nivelul populației.

Sursele de îngrijorare ale populației: starea de sănătate proprie și a familiei. Doar 9,7% din români sunt îngrijorați de războiul din Ucraina,

„E adevărat, războiul a intrat, din păcate, într-un cotidian”, explică invitatul.

„Chiar dacă vedem zilnic știri, vedem că războiul s-a apropiat de granițele noastre. Chiar ieri seară am văzut un incident în în zona Isacea, cu un bac românesc surprins foarte aproape de niște explozii. Dincolo de de acest lucru însă, războiul a intrat într-un cotidian, iar presiunea problemelor domestice devine mai puternică asupra populației. Iar aici sigur, dincolo de starea de sănătate, care reprezintă o sursă de îngrijorare până la urmă pentru o parte semnificativă a populației, numai dacă ne raportăm, să spunem, la populația vârstnică, care indică aceste surse de îngrijorare într-o proporție mai mare decât restul populației, dar și celelalte, mai ales, care sunt practic la egalitate”, arată Ștefureac.

Creșterea prețurilor, sănătatea și corupția sunt practic primele trei teme care care cumva se disting în sondajul realizat de INSCOP.

„Dacă am fi realizat acest sondaj după celebrul caz de la Vaslui al președintele Consiliul Județean, corupția probabil că ar fi fost mai sus”, arată invitatul.

Apoi, starea infrastructurii este menționată drept principală sursă de îngrijorare de doar 1,8% din cei intervievați.

„Sursele de îngrijorare sunt măsurate concurențial. Adică respondenții au putut să aleagă o singură variantă de răspuns, cea mai importantă. Și atunci, dacă au avut de ales între îngrijorarea față de starea de sănătate și infrastructura, au preferat să aleagă starea de sănătate, sau războiul sau creșterea prețurilor sau sau alt subiect. Dacă am fi ales mai multe variante, trei surse de îngrijorare, sigur că situația ar fi arătat altfel”, explică Ștefureac.

 

Sondajul INSCOP

Sursele de îngrijorare ale populației: Starea sănătate proprie și a familiei reprezintă principala sursă de îngrijorare a românilor, 26.9% dintre respondenți indicând această problemă drept cea mai importantă, urmată de creșterea prețurilor (problemă menționată de 19.7% din total eșantion) și corupție (19.5%). Topul este completat de starea sistemului de educație (12.6% dintre cei chestionați indicând această problemă drept cea mai importantă), războiul din Ucraina (9.7%), lipsa locurilor de muncă (7.4%). Starea infrastructurii este menționată drept principală sursă de îngrijorare de 1.8% dintre cei intervievați. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 2.4% dintre respondenți.

Analiza socio-demografică: Starea de sănătate proprie și a familiei reprezintă principala sursă de îngrijorare mai ales pentru: femei, persoanele peste 60 de ani, și cei cu un venit mai scăzut. Tinerii sub 30 de ani și gulerele gri tind să fie mai îngrijorați decât restul populației de creșterea prețurilor. Corupția reprezintă principala sursă de îngrijorare mai ales pentru: bărbați, cei cu educație superioară, gulere albe, locuitorii din București. Tind să indice starea sistemului de educație mai ales: persoanele cu educație superioară, cu vârsta sub 45 de ani, gulere albe, locuitorii din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat. Războiul din Ucraina reprezintă cea mai importantă problemă mai ales pentru: persoanele mai în vârstă, cei inactivi pasivi, locuitorii din regiunea Sud Est, cei care nu utilizează rețelele sociale.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: