România cumpără încă 9 trenuri de lung parcurs și 23 de locomotive

Sursa foto: CFR Calatori

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a avizat achiziția a încă nouă rame electrice interregionale și 23 locomotive prin Fondul pentru Modernizare, a anunțat miercuri Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

Potrivit ARF, au fost avizate de către Comitetul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) notele de fundamentare ce justifică necesitatea și oportunitatea achiziției a două noi obiective de investiții, respectiv:
– „ Achiziție de 9 rame electrice interregionale de lung parcurs RE-IR-2”;
– „ Achiziție 23 locomotive electrice noi cu sisteme ERTMS, capabile să atingă viteza de 160 km/h şi să tracteze până la 16 vagoane de călători”.

Procedurile de achiziție vor fi desfășurate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în calitate de beneficiar în cadrul proiectului „Sprijinirea reducerii consumului de energie prin eficiență energetică în sectorul transporturilor – material rulant durabil pentru serviciile de transport feroviar pe distanțe lungi”, finanțat prin Fondul pentru Modernizare (FM), instrument nou de finanțare ce contribuie la obiectivele Pactului ecologic european prin sprijinirea unei tranziții juste din punct de vedere social către o economie verde, au precizat reprezentanții ARF, pe pagina proprie de Facebook.

Aceștia menționează că propunerea de investiție a fost promovată de MTI și confirmată de BEI ca investiție prioritară, în aplicarea art. 6 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1001 al Comisiei. Pasul următor în pregătirea achiziției îl constituie adoptarea hotărâririlor de guvern cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici, au mai spus cei de la ARF

Ulterior, ARF va depune la ANAP documentația de achiziție în vederea lansării procedurii și primirii de oferte din partea furnizorilor de material rulant interesați.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: