Profilul alegătorul suveranist și „georgescian”. Legătură cu lipsa demnității la locul de muncǎ

Sursa foto: Călin Georgescu - Chemarea

Alegătorii suveraniști, votanți de AUR, POT, SOS, sunt în majoritate bărbați, fac parte din populația activă, aU făcut cel mult liceul și locuiesc, mai ales, în rural. Totuși, electoratul suveranist e foarte diversificat, spre deosebire de alegătorul lui Georgescu, care poate fi foarte bine profilat și explicat.

Din exit-poll-ul CURS, dat publicității în ziua alegerilor, la ora 22.00, putem contura profilul alegătorului suveranist, adică cel care a votat cu AUR, SOS sau POT.

O observație interesantă este legată de sexul alegătorilorului suveranist: există o diferență de 5,7 procente în favoarea bărbaților care au votat cu AUR. 22,3% dintre bărbați au votat AUR, în timp ce 16,6 femei au pus ștampila pe partidul lui Simion.

O diferență semnificativă s-a mai înregistrat doar la USR, Uniunea fiind votată de mai multe femei (18,4%) comparativ cu bărbați (13,2%). La POT și SOS, a fost un echilibru între votul femeilor și bărbaților.

Este posibil ca incidentul lui Simion cu Diana Șoșoacă să fi afectat preferințele în rândul femeilor. Totuși, partidul votat de cei mai mulți bărbații români a fost PSD cu 26,2% și abia apoi AUR cu 22,3%.

Populația activă a votat suveranist

Din exit-poll-ul CURS rezultă că cel mai votat partid de către cei din categoria 18-30 de ani a fost AUR – 22%, urmat la mică distanță de USR – cu 21,5%.

Dacă luăm în considerare POT și SOS, practic se ajunge la 35,5% vot suveranist în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani.

Și în intervalul de vârstă 31 – 60 de ani, cele mai multe voturi au mers tot spre AUR – 21,8%, urmat îndeaproape de PSD, cu 19,1, și USR, cu 18,2%. Dacă adăugăm și voturile POT și SOS, se ajunge la peste 33% vot suveranist în aceastǎ categorie de vârstă.

AUR nu se află pe primul loc în preferințele electoratului de 61 de ani și peste, unde dominant a fost PSD, cu 48,4%. A fost urmat de PNL, cu 15,7%, și AUR s-a clasat abia pe locul 3 cu 13,6%. Dacă adăugăm la AUR, POT și SOS, votul suveranist ajunge la circa 20% și la cei de peste 61 de ani.

Cei cu studii superioare au votat USR

În ceea ce privește alegătorii care nu au absolvit liceul, în top este PSD (38%), urmat de AUR (22%), și PNL (13%). Votul suveranist AUR, POT și SOS ajunge însă la 30 %.

În zona celor cu liceu și școală profesională, tot PSD este în top, cu 25%. Este urmat de AUR (22%), la care, dacă adăugăm SOS și POT, ajungem la 34 % vot suveranist.

În zona de studii superioare, în top se află USR (26%), PNL (18%) și PSD (17%). AUR este preferat de 13% dintre alegătorii cu studii superioare. Dacă adăugăm voturile SOS și POT, ajungem la 22, 3%.

În ceea ce privește alegătorul urban, topul este dominat de PSD, cu 23%, urmat de USR, cu 20,1%, și AUR, cu 17,3 %. Votul suveranist de la oraș ajunge însă la peste 27%.

În rural, tot PSD este în top, cu circa 28%, urmat de AUR, cu 22% și PNL, cu 16%. Suveraniștii adună însă 32% în rural. Observăm că, totuși, ruralul este peste urban în ceea ce privește votul suveranist.

Astfel, dacă am construi un profil al alegătorilor partidelor suveraniste, observăm că aceștia sunt în principal bărbați cu vârste cuprinse între 18 si 61 de ani, care locuiesc în rural și nu au studii superioare. Asta nu înseamnă ca nu au votat AUR, SOS și POT alegători cu studii superioare (20%), femei (26%) sau cei care locuiesc la orașe (27%)

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: