Program scurt sau săptămâna de lucru de patru zile la Tokyo, pentru a crește natalitatea și timpul petrecut în familie

Sursa foto: Pixabay

Japonia urmează să introducă o săptămână de lucru de patru zile pentru angajații guvernamentali din Tokyo. Este cel mai recent efort pentru a ajuta mamele care lucrează și pentru a crește ratele de fertilitate care au scăzut din nou la cifre record, informează CNN.

Guvernul Metropolitan din Tokyo spune că noua măsură, care se va aplica din aprilie, va acorda angajaților trei zile libere în fiecare săptămână. Acesta a anunțat separat o altă măsură care le va permite părinților cu copii din primul an de studiu până la al treilea în școlile primare să renunțe la o parte din salariu în schimbul unui program mai scurt.

„Vom revizui stilurile de lucru cu flexibilitate, asigurându-ne că nimeni nu trebuie să renunțe la carieră din cauza unor evenimente de viață, cum ar fi nașterea sau îngrijirea copilului”, a declarat guvernatorul Tokyo Yuriko Koike când a dezvăluit planul într-un discurs susținut miercuri.

„Acum este momentul ca Tokyo să protejeze viețile, mijloacele de trai și economiile poporului în aceste vremuri dificile pentru națiune”, a adăugat aceasta.

Rata fertilității din Japonia, care este într-o scădere abruptă de mulți ani, a atins un alt minim record în iunie, chiar dacă guvernul a intensificat eforturile de a încuraja tinerii să se căsătorească și să întemeieze familii.

Doar 727.27 de nașteri au fost înregistrate anul trecut, rata fertilității scăzând la un nou minim de 1,2, potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Bunăstării. Pentru ca o populație să rămână stabilă, are nevoie de o rată a fertilității de 2,1. Guvernul a făcut presiuni pentru o serie de politici „acum sau niciodată” pentru a inversa criza populației, inclusiv ca bărbații să poată să-și ia concedii de paternitate, în timp ce alte guverne locale au introdus și măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Mulți sociologi atribuie rata natalității în continuă scădere culturii muncii din Japonia și creșterii costului vieții. Orele lungi și epuizante petrecute la serviciu reprezintă de multă vreme o problemă în companiile din Japonia, unde lucrătorii sunt supuși la pericole pentru sănătate și în cazuri extreme, la „karoshi”, un termen care înseamnă moartea prin muncă excesivă.

Ca și în alte țări, femeile sunt adesea sub presiunea de a alege între carieră sau familie, dar cultura orelor suplimentare din Japonia face ca sarcina și creșterea copiilor să fie probleme care le descurajează. Potrivit Băncii Mondiale, diferența de gen în participarea forței de muncă a țării, care a fost de 55% pentru femei și 72% pentru bărbați anul trecut, este mai mare decât în alte țări cu venituri mari.

Trecerea la o săptămână de lucru de patru zile a stârnit un interes tot mai mare în Occident, unde unele companii încep să exploreze orele comprimate ca o modalitate de atrage cetățenii care caută un echilibru mai bun între viața profesională și viața privată. Unele studii spun chiar că îmbunătățește bunăstarea și productivitatea lucrătorilor. Dar ideea este încă văzută ca fiind radicală pentru companiile japoneze, care adesea echivalează timpul petrecut la muncă cu loialitatea față de companie.

Tokyo nu este singurul loc din Asia care pune în aplicare politici mai favorabile familiilor. La începutul acestui an, Singapore a introdus noi linii directoare care cer tuturor firmelor să ia în considerare cererile angajaților pentru aranjamente flexibile de lucru care ar putea include săptămâni de patru zile sau program scurt.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: