Un proiect depus la Senat prevede ca deputații și senatorii să poată fi mobilizați militar în situații de război. Proiectul va intra cel mai probabil în dezbatere în septembrie, când parlamentarii revin din vacanță.
România dispune în acest moment de o rezervă militară îmbătrânită, alcătuită din mai mulți ofițeri decât soldați sau gradați, astfel că ar avea o problemă majoră în caz de război. Capacitatea României de a-și reclădi rezerva cu un număr suficient de persoane apte fizic și cu experiență militară depinde de viteza cu care parlamentul va adopta în acest an noile legi ale apărării, decizia alocării de sume suplimentare la bugetul MApN pentru instruire precum și de pregătirea infrastructurii. Un proces care ar putea dura ani de zile. Asta, în cazul fericit în care refacerea rezervei ar începe fix azi și în condițiile în care România stagnează deja la acest capitol de mai bine de 7 ani, cu un război la graniță care durează deja de doi ani și în care armata rusă a lui Putin are în acest moment șanse mai mari de victorie împotriva armatei ucrainene.
Parlamentarii au fost propuși pentru mobilizare în caz de război. Un fost președinte al CCR spune că inițiativa este neconstituțională.
Senatorul SOS România, Ninel Peia, a depus un proiect de lege care prevede că, în caz de mobilizare, stare de asediu sau război, parlamentarii ar avea aceleași obligații militare ca orice cetățean și ar putea fi mobilizați conform legii. Inițiativa modifică articolul 26 din Legea 96/2006, care în prezent exclude mobilizarea parlamentarilor pe durata mandatului.
Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, consideră însă că propunerea este „o nebunie”. El a explicat că, potrivit Constituției, Parlamentul trebuie să rămână convocat pe toată durata stării de război, fiind responsabil cu gestionarea situației. Prin urmare, mobilizarea parlamentarilor ar fi neconstituțională.
Proiectul va intra cel mai probabil în dezbatere în septembrie, când parlamentarii revin din vacanță.
Potrivit InfoRadar, HG nr. 1204/2007 privind asigurarea forţei de muncă necesare pe timpul stării de asediu, la mobilizare şi pe timpul stării de război stabileşte la art. 5 că, în scopul realizării sarcinilor prevăzute în planul de mobilizare a economiei naţionale pentru apărare şi satisfacerii nevoilor de apărare, instituţiile publice şi operatorii economici au obligaţia să îşi asigure forţa de muncă necesară pentru realizarea integrală a sarcinilor cuprinse în planul de mobilizare şi pentru satisfacerea nevoilor şi, totodată, să disponibilizeze personalul cu obligaţii militare stabilit din timp de pace pentru completarea unităţilor militare.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News