Proiect ANSVSA : Noi mijloace de marcare a animalelor domestice

ansvsa
Sursă foto: ANSVSA

Un proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică pe pagina de internet a Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va impune identificarea și înregistrarea mai multor specii de animale decât o face legislația aflată în vigoare în momentul de față. Astfel, pe lângă porci, oi, capre vite și cai, noua normă va impune aceeași procedură și pentru cămile, reni, păsări captive, câini, pisici și dihori. De asemenea, documentul aduce în legislație noi metode de marcare a animalelor. Pe viitor, circulația pe teritoriul României a animalelor nemarcate va fi interzisă, iar nerespectarea noilor reguli va putea fi sancționată cu amenzi de până la 50.000 de lei.

Legislația referitoare la marcarea și înregistrarea animalelor urmează să fie modificată la propunerea ANSVSA, prin ordonanță de Guvern, aliniind legislația autohtonă la cea europeană. În momentul de față, legislația română prevede numai câteva specii pentru care marcarea este obligatorie și nu reglementează modalități și mijloacele de identificare pentru camelide, cervidee, reni, pisici, dihori domestici cu stăpân și păsări captive.

Animalele la care se referă norma sunt cele ținute în captivitate, inclusiv cele ținute în captivitate pentru spectacole, curse, expoziții, concursuri, reproducție sau vânzare, excepție de la regula introdusă de această normă fiind păsările de curte.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: