Proiectele de hidrocentrale ″de securitate națională″ vor fi militarizate. Achiziții secretizate, acces restricționat

Hidrocentrala Stejaru
Sursa foto: Captura Video/ Youtube

Guvernul va putea stabili prin hotărâre, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), că unele proiecte de hidrocentrale sunt ″de securitate națională″, acestea urmând să beneficieze de multiple și ample derogări de la legislația urbanistică, din construcții, a exproprierilor, a achizițiilor publice, de protecție a mediului, a apelor, forestieră, agricolă, fiscală și a accesului terților în zonele amplasamentelor, potrivit unui proiect de lege inițiat de Ministerul Energiei.

Draftul de act normativ va fi discutat la ședința CSAT programată pentru 30 aprilie.

De statutul ″de securitate națională″ și de privilegiile acestuia vor beneficia, retroactiv, și proiectele istorice ale companiei de stat Hidroelectrica, aflate în stadii avansate de execuție, unele dintre ele demarate încă de pe vremea lui Ceaușescu, dar care au fost blocate din diferite motive, inclusiv din cauza litigiilor intentate de o serie de ONG-uri de mediu, care contestă avizele și autorizațiile proiectelor.

″Numeroase proiecte hidroenergetice de mare anvergură, începute în deceniile trecute, se află în stadii avansate de execuție, dar au fost sistate sau întârziate din diverse cauze. Printre acestea se numără amenajările hidroenergetice (AHE) de pe râul Jiu, sectorul Livezeni–Bumbești, hidrocentrala Răstolița, AHE Cerna-Belareca, amenajările de pe râul Olt (sectorul Cornetu–Avrig, inclusiv treptele Câineni, Racovița, Lotrioara), AHE Surduc–Siriu, AHE Pașcani ș.a. Aceste investiții, deși în mare parte realizate, au fost oprite pe fondul blocajelor administrative și juridice: proceduri greoaie de avizare și autorizare, dificultăți în obținerea acordurilor de mediu, litigii prelungite inițiate, de regulă, cu rea-credință, de organizații interesate de protecția mediului, precum și probleme legate de regimul terenurilor (de exemplu, conversia terenurilor forestiere sau exproprieri contestate). Situația actuală evidențiază lipsa unui cadru legal special care să permită finalizarea acestor proiecte strategice într-un timp rezonabil și să preîntâmpine tergiversarea lor pe termen nedefinit. (…)

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: