Proiectul de lege privind doborârea dronelor inamice a trecut de Comisia pentru apărare din Senat

Sursă foto: senat.ro

Comisia pentru apărare din Senat a dat raport de admitere, marţi, pentru proiectele care stabilesc cadrul juridic necesar desfăşurării operaţiunilor de apărare pe teritoriul românesc. În urma unei discuții cu reprezentanții MApN, senatoarea Nicoleta Pauliuc a cerut ca ședinta să se desfășoare cu ușile închise, fără prezența presei.

Cele două proiecte vor intra în dezbatere şi vot în plenul Senatului de miercuri, după cum a anunţat preşedintele Comisiei pentru apărare, Nicoleta Pauliuc.

„Astăzi, Comisia de apărare s-a întrunit pentru dezbaterea celor două proiecte de lege – Legea privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiunilor militare pe teritoriul României şi Legea privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional. Ca element de surpriză, pot să vă spun că unul dintre proiecte a fost votat în unanimitate de membrii comisiei, celălalt cu majoritate de voturi. Această dezbatere nu a fost doar despre cele două proiecte legislative. Această dezbatere a fost despre capacitatea de apărare a României şi trebuie să declar că colegii care au votat împotriva acestor proiecte de lege au vrut să dea un semnal că sunt de partea celor care ne vor slabi şi neorganizaţi sau, aş spune eu, neputincioşi în faţa pericolelor care ameninţă securitatea naţională”, a declarat Nicoleta Pauliuc.

Senatoarea liberală a subliniat că şi-ar dori ca aceste proiecte de lege să fie susţinute de toţi colegii, pentru că vorbim despre securitate, „despre siguranţa cetăţenilor noştri”.

„Aceste proiecte de lege nu au fost cerute doar de către cetăţenii din Tulcea şi Constanţa – pentru că nu este uşor să trăieşti cu mesaje RO-ALERT, care vin noaptea, dimineaţa sau în timpul zilei, creând acea stare de frică şi ameninţare asupra proprietăţilor, bunurilor tale şi, de ce nu, chiar şi asupra vieţii. În momentul în care votezi împotriva unui astfel de proiect de lege – şi ne aşteptăm ca mâine, în Parlamentul României, în momentul în care va fi supusă, în plen, aprobarea acestor proiecte de lege, colegii noştri să înţeleagă că este necesar ca votul lor să fie pentru susţinerea acestor proiecte de lege – pentru că astfel vorbim despre securitate, despre siguranţa cetăţenilor noştri”, a precizat Pauliuc.

Potrivit acesteia, din dezbaterile proiectelor, în şedinţa care a avut loc cu uşile închise, a reieşit că „nu se pune problema cedării suveranităţii” prin adoptarea lor.

„Aceste proiecte de lege au fost cerute de cetăţenii din localităţile respective, care trăiesc permanent cu ameninţarea pericolului asupra vieţii lor şi asupra bunurilor, au fost cerute de militari, ca ei să îşi îndeplinească misiunile, au fost cerute de partenerii noştri strategici şi de aliaţii din cadrul NATO. Am avut această discuţie cu uşile închise tocmai pentru că toţi colegii au vrut să aibă o analiză şi o privire de ansamblu asupra efectelor pe care aceste proiecte de lege le-ar avea şi dacă într-adevăr sunt temeri că s-ar pune în discuţie cedarea suveranităţii. Din cadrul dezbaterii a reieşit că nu se pune problema cedării suveranităţii, nu se pune problema ca românii noştri să fie luaţi să facă armata obligatorie, nu se pune problema ca în cuprinsul acestor texte de lege să avem prevederi care vorbesc despre prezenţa militarilor noştri pe câmpurile de luptă din alte state, nu putem vorbi despre conflicte, nu putem vorbi despre – aşa cum au spus colegii noştri de la AUR – că ar exista anumite disfuncţionalităţi în relaţiile cu aliaţii NATO. Nu se pune problema că noi suntem singura ţară care face o astfel de legislaţie. Sunt state din NATO care au astfel de legislaţii. Toate aceste manipulări care au apărut după şedinţa de la Cameră au fost astăzi dezbătute şi s-a văzut foarte clar, chiar au fost dezbătute de către colegii de la AUR care au spus că nu se justifică astfel de discursuri”, a subliniat Nicoleta Pauliuc.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: