Proprietarul uzinei din Craiova a anunțat abandonarea proiectului pentru uzina de baterii din Turcia

Ford
Ford

Marele grup turc Koç Holding, acționar al companiei Ford Otosan alături de americanii de la Ford, a anunțat că renunță la proiectul de a construi o uzină de baterii pentru mașini electrice în Turcia. O eventuală investiție într-un astfel de proiect va fi reevaluată în viitor, „în funcție de dinamica pieței vehiculelor electrice”. Stoparea proiectului din Turcia este încă un semn că piața mașinilor electrice se află în impas.

Istoria uzinei de celule pentru baterii din Turcia este una tumultoasă. Primele informații despre acest proiect au apărut în 2021, pentru ca, în martie 2022, să fie semnat un memorandum între Koç Holding, Ford și producătorul de baterii coreean SK On. Cele trei companii au decis să construiască o fabrică în care să fie realizate celule NMC cu conținut ridicat de nichel. Amplasată în apropiere de capitala turcă, Ankara, uzina era consideră un pas logic în planurile Koç Holding și Ford de a electrifica gama de vehicule comerciale produsă în uzinele Ford Otosan din Turcia și România.

Doar că, în ianuarie 2023, partea coreeană a decis să amâne investiția ca urmare a prognozelor care arătau că piața vehiculelor electrice se va plafona în curând. Deși nu și-au făcut decizia publică imediat, cei de la Sk On au declarat că „după semnarea memorandumului de înțelegere (n.n. – cu Ford și Koç Holding) în martie 2022, am discutat cazul asocierii în participațiune în Turcia, dar discuțiile nu au fost finalizate. Decizia finală de a opri sau nu negocierile privind asocierea în participație nu a fost încă luată”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: