Propunere legislativă a PSD care ar revoluționa viața politică din România

O nouă sesiune parlamentară a debutat într-un mod fulminant luni, 1 septembrie. Cei de la ACL au anunțat deja că vor depune o moțiune de cenzură la adresa guvernului Ponta, iar o serie de parlamentari din zona PSD și-au anunțat deja care le sunt prioritățile în această sesiune parlamentară.

Deputatul PSD Neamţ, Ioan Munteanu, a declarat luni pentru cei de la agerpres, că iniţiativa legislativă privind votul obligatoriu este una prioritară şi că aceasta va fi atent analizată şi supusă aprobării în actuala sesiune parlamentară. 

Acesta a mai dezvăluit că iniţiativa este deja depusă la birourile Camerei Deputaţilor şi Senatului încă din luna iunie şi că va intra în curând în dezbaterea comisiilor de specialitate. 

”Pe lângă priotăţile Guvernului, care înseamnă amnistia fiscală şi ordonanţa privind aleşii locali, am drept ţintă în această perioadă această propunere legislativă de introducere a votului obligatoriu. Este important să le văd în dezbatere şi m-aş bucura enorm să le văd trecute prin votul Parlamentului şi ajunse la promulgare. Asta cu atât mai mult cu cât cei de la Alianţa Creştin Liberală vor să depună o iniţiativă legislativă cu privire la votul prin corespondenţă, iar cele două legi s-ar completa”, a declarat deputatul PSD Ioan Munteanu. 

Potrivit acesteui proiect de modificare legislativă ce aparține parlamentarului PSD, votul ar urma să devină obligatoriu, iar cei care nu vor participa la scrutinuri ar urma fi amendaţi. Pe buletinele de vot ar putea fi introdus şi un patrulater gol în care cei nemulţumiţi de toţi candidaţii să poată pună ştampila, iar votul să nu mai fie anulat.

Ioan Munteanu a mai precizat că actualul proiect legislativ cuprinde și prevederea repetării alegerilor în cazul în care procentul celor care ştampilează patrulaterul gol depăşeşte 50 la sută plus unu dintre voturile valabil exprimate.

”Trebuie însă să ţinem cont că, într-o astfel de situaţie, vor rămâne în mandat tot aleşii vechi, care pot fi mai răi decât cei aflaţi în noul mandat”, a explicat deputatul PSD. 

Conform Constituției, pentru a deveni lege, iniţiativa parlamentarului nemţean are nevoie de votul a minim două treimi din deputaţi şi senatori, având în vedere că este o propunere care urmărește schimbarea legii electorale.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL