Protecția Consumatorilor, sancționată pentru utilizarea de dispozitive de tip ”body camera”

body cam

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a fost sancționată cu avertisment de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, după ce inspectorii ANPC au folosit dispozitive de tip body camera în controalele efectuate.

De asemenea, ANPC a fost obligată să șteargă datele cu caracter personal colectate cu ajutorul camerelor video purtate de inspectori.

Autoritatea Națională de Supraveghere a finalizat în cursul lunii iunie 2023 o investigație la operatorul Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și a constatat încălcarea dispozițiilor art. 5 alin. (1) lit. a), raportat la art. 6 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679. ANPC a fost sancționat contravențional cu avertisment, potrivit prevederilor Legii nr. 190/2018.

Potrivit ANSPDCP, sancțiunea a fost aplicată ca urmare a efectuării unei investigații demarate în urma unor sesizări referitoare la faptul că operatorul ANPC încalcă legislația privind protecția datelor întrucât prelucrează date cu caracter personal prin utilizarea de dispozitive de tip body camera „atribuite comisarilor cu atribuții de control în vederea utilizării în toate acțiunile de control” și că „de mai bine de 6 luni comisari din ANPC înregistrează controale și surprind în aceste imagini, fără niciun acord și fără nicio supraveghere, nu doar colegi, angajați sau reprezentanți ai unor operatori economici, ci și o mulțime de persoane private, copii sau adulți, în magazine, la piscine, în restaurant, la bar sau la salon”, potrivit dataprotection.ro.

În cadrul investigației efectuate s-a constatat faptul că ANPC prelucrează datele cu caracter personal colectate prin dispozitive de tip Body Camera (nume și prenume, funcție/calitate, imagine, voce, și comportament), începând cu luna mai 2023, în scopul preconstituirii de probe în legătură cu acțiunile de control.

Operatorul nu a putut dovedi faptul că prelucrarea efectuată cu mijloace de tip Body Camera are un temei în dreptul intern aplicabil acestuia. Nu s-a constatat existența vreunei dispoziții legale exprese care să prevadă utilizarea camerelor portabile de tip Body Cam, cu funcție de înregistrare audio – video, în activitatea ANPC, raportat la atribuțiile specifice ale acesteia.

Ca atare, s-a constatat că prelucrarea datelor cu caracter personal (nume, prenume, funcție/calitate, imagine, voce, comportament) prin intermediul sistemului de supraveghere audio-video portabil s-a efectuat fără să existe o obligaţie legală a operatorului, fără ca prelucrarea să fi fost efectuată pentru îndeplinirea unei sarcini care servește unui interes public sau care face parte din exercitarea autorităţii publice și fără îndeplinirea vreunei alte condiții prevăzute la art. 6 alin. (1) corelat cu alin. (3) din GDPR. Potrivit art. 5 alin. (1) lit. a) din GDPR, operatorul avea obligația de a prelucra datele în mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată, notează ziare.com.

Instituția a dispus ca ANPC să înceteze orice operațiune sau set de operațiuni de prelucrare de date cu caracter personal efectuate prin intermediul dispozitivelor portabile de tip Body Cam cu funcție de înregistrare audio – video și să șteargă datele cu caracter personal din sistemul de evidență constituit ca urmare a utilizării unor astfel de dispozitive.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: