Protestatarii așteaptă vești. La Bruxelles, Florin Barbu cere demisia comisarului european pe Agricultură

Foto PS News

Două săptămâni de când protestarii sunt în stradă. Utilajele agricole au rămas pe poziții la Afumați ceea ce înseamnă că protestele continuă și astăzi.

Alături de protestatarii de la Afumați sunt și susținători din București sau din județele limitrofe care aduc mâncare și ceaiuri calde. La Afumați, au venit, în acesta dimineață, noi fermieri, cu tractoarele lor, care vor continuă să defileze pentru a-și arăta astfel nemulțumirile față de autorități. Ministrul Agriculturii este decis să ceară, astăzi, demisia comisarului european pe agricultură, Janusz Czesław Wojciechowski, în timpul ședinței Consiliului de Agricultură și Pescuit de la Bruxelles.

Senatorii au fost convocati, luni, 22.01, într-o ședință extraordinară pentru a analiza ordonanțele de urgență emise de Executiv cu privire la problemele pe care le au transportatorii și fermierii. De asemenea, și la Guvern au loc discuții importante despre revendicările pe care le au protestatarii.

Ieri, în timp ce Senatul era în ședința, grupul de protestatari de la Afumați, cel neafiliat și independent, (așa cum se numesc ei) a trimis o nouă listă de revendicări către autorități. Vorbim despre o listă de 47 de revendicări pe care protestatarii speră că le vor fi soluționate în scurt timp.

S-au cheltuit 17.000 euro pe o izoletă, dar aici n-au venit să ne pună o baie chimică

“Autoritățile nu ne iau în seamă, nu ne dau un rezultat concret la revendicările nostre. Noi o să rămânem aici, în continuare, pâna la rezolvarea cererilor, iar promisiunile pe care ni le fac să fie puse pe hârtie și implementate și o să vedem până la urmă. Noi nu renunțăm la protestul ăsta pentru că protestul nostru a început pașnic și o să fim paștici, în continuare. Vedem cum reacționează domnii noștri guvernanți, pentru că noi stăm de 13-14 zile aici. Sunt persoane care stau și de mai multe zile și nu vine nimeni ca să ne întrebe cum, trăim aici. S-a cheltuit pe timpul pandemiei, 17.000 euro pe o izoletă, iar aici n-au venit să ne pună o baie chimică, aici, în stradă fiindcă nu avem unde ne duce să ne facem nevoile”, ne spunea despre nemulțumirea să, ieri, la Afumați, un transportator venit din nordul țării.

PSD și PNL, replici privind problemele pe care le au fermierii din stradă

PSD a acuzat PNL că nu se implică suficient de mult în problemele pe care le au protestatarii. Însă Nicolae Ciucă, șeful Partidului Național Liberal, a precizat ieri că a fost în dialog permanent cu premierul țării, Marcel Ciolacu, în ceea ce privește aceste revendicări.

Lupta fermierilor ajunge la Bruxelles

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, îi va cerea demisia comisarului european pentru Agricultură în cadrul Consiliului de miniștri pe motivul că acesta nu ar fi respectat votul prin care mai multe state afectate de războiul din Ucraina au primit derogări în domeniul agricol. În plus, fermierii românii au transmis oficialilor europeni o scrisoare deschisă prin care cer sprijinul UE în luarea unor măsuri de comerț pentru produsele agricole din Ucraina.

Premieră : Florin Barbu îi cere demisia comisarului european pe agricultură

Florin BARBU, participă astăzi, 23 ianuarie 2024, la Consiliul Agricultură și Pescuit de la Bruxelles. E pentru prima oară de la aderarea la UE când un înalt oficial român va cere public demisia unui comisar european din cauza unor reglementări controversate.

Potrivit Regulamentului, șansele să se și întâmple acest lucru, sunt aproape zero. Cererea de demisie prin documentul de poziție pe care AAC (Alianța pentru Agricultură și Cooperare) l-a transmis autorităților la nivel național și celor de la nivel european (Comisia Europeană- comisarul pentru agricultură, președinția Comisiei Europene) se referă la o parte din nemulțumirile fermierilor, făcându-se totdată delimitarea revendicărilor naționale în raport cu cele europene.

„România a pus prin Consiliul de Miniştri derogările de la GAEC 7 şi 8 a Regulamentului Uniunii Europene. Susţinerea pe care am avut-o din partea celor 15 state, inclusiv Germania şi Franţa, privind derogările de la GAEC 7 şi 8 şi nerespectarea votului care s-a dat în Consiliul de Miniştri de 70% mă vor face că mâine, chiar în Consiliul de Miniştri, şi-mi asum acest lucru, în calitatea mea de ministru, să-i cer demisia public comisarului pentru că nu respectă un vot dat de 15 state. (…). Noi suntem în perioadă de război, noi suntem afectaţi, cele cinci state, de conflictul care s-a produs de către Rusia împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul Agriculturii.

Reamintim că România a expus problema derogărilor încă din Consiliul din 25 iulie 2023, iar ulterior alte 15 state membre (Polonia, Franța, Slovacia, Letonia, Slovenia, Cipru, Bulgaria, Italia, Malta, Lituania, Luxemburg, Estonia, Suedia, Ungaria și Cehia) au susținut necesitatea aplicării acestora. Ministrul Florin Barbu a declarat că România ia în calcul protejarea fermierilor români și în anul 2024, prin norme de reglementare interne, așa cum au fost prevăzute de către Comisie pentru anul 2023 în Regulamentul privind stabilirea unor derogări de la aplicarea standardelor GAEC.

Ce se cere în scrisoarea deschisă a Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC)

Se face referire la obținerea în continuare a derogării pentru GAEC 7 rotația culturilor și GAEC 8(obligația că 4% din teren să fie lăsat în pârloagă). Un alt punct din documentul de poziție transmis, reprezintă reglementări în ceea ce privește importurile produselor agricole din Ucraina care au produs efecte negative asupra fermierilor. Astfel, se cere crearea unui sistem de monitorizare a acestor importuri sau produselor care se află în tranzit prin care să se identifice destinația încă de la momentul plecării produselor către România. Măsurile de monitorizare cum ar fi cântărirea produselor la intrare și ieșire, introducerea în sistem a acestor transporturi, utilizarea de sigilii electronice care pot fi monitorizate prin GPS, astfel că acest sistem, fiind transparent, poate monitoriza pe oricine.

“Noi nu solicităm de astăzi, de ieri, aceste măsuri. Le solicităm încă de când a început războiul în Ucraina prin agresiunea Rusiei, pentru că am conștientizat încă de atunci impactul negativ pe care îl are asupra fermierilor. Iată că nu este primul ministru cu care discutăm. Am discutat și cu dl. Petre Daia la momentul respectiv despre necesitatea acestor măsuri, am discutat la nivel european, am discutat prin prisma organizației pe care o reprezint, Copa Cogegc, însă se pare că măsurile s-au lăsat așteptate(…). În primul rând, Comisia Europeană trebuie să asigure cadrul legal prin care statul membru poate să ia aceste măsuri la nivel național. Solicităm și prelungirea cadrului temporar, pentru că altfel, statul român nu mai poate lua măsuri în ceea ce înseamnă situația dificilă provocată de importurile din Ucraina. Pe de altă parte, este momentul în care Comisia Europeană trebuie să vină cu compensații”, a declarat, Micu Marius, vicepreședinte Copa Cocega, la B1tv.

Marți-protestul continuă… pe hârtie, în Piața Constituției

După ce, duminică și luni, jandarmii au păzit piața goală. Deși Primăria Capitalei a dat autorizație pentru un protest cu mii de persoane și sute de vehicule, în fața Palatului Parlamentului a fost, duminică, doar un singur autovehicul cu remorcă. Nici luni nu a fost nimeni acolo, iar astăzi, marți 23.10, în ultima zi a protestului, lucrurile nu s-au schimbat, în Piața Constituției fiind doar un echipaj de Poliție și unul de jandarmi.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: