Gheorghe Flutur (PNL), președintele CJ Suceava și fost ministru al Agriculturii, a vorbit, într-un interviu acordat PS News, despre proiectul de 10 milioane de euro de la Vama Siret și despre mecanismele care vor securiza intrările de marfă din Ucraina. De asemenea, Flutur a subliniat impactul pe care fermierii din regiune îl au, chiar la graniță, din cauză, în special, al cerealelor din țara vecină.
„Fermierii s-au întâlnit la Suceava, mai mult, pentru vama Siret, pe unde intră anual zeci de mii de tiruri. Și aici e durerea lor cu cerealele. Știu că s-a închis acest conflict cu guvernul și e bine că s-a închis, fermierii au dreptate în cea mai mare parte, pentru că e o concurență și dacă nu, vom gândi Politica Agricolă Comună altfel, va fi dificil pentru sectorul agricol european”, a spus Gheorghe Flutur.
Oamenii trebuie să știe, pe termen lung, cum să compensează pierderile din concurența cu Ucraina
„Am fost ministru al Agriculturii și știu ce vorbesc. Adică, atunci când ai început aderările cu Ucraina, trebuie să știi că devine cel mai mare proprietar de terenuri agricole și că va putea crea turbulențe uriașe în piața produselor agricole din Europa. Și ai de găsit alte mecanisme, dar nu așa…tot câte-o hotărâre mai dăm ceva la fermieri. Trebuie oamenii să știe pe termen lung cum să compensează pierderile din această concurență cu Ucraina. Aici e o chestiune a politicilor europene.
Pe de altă parte, și Guvernul de la București trebuie să negocieze cu Bruxelles-ul zilnic, săptămânal, aceste drepturi. Deci oamenii au avut revendicări care au avut cauze obiective.
Ca om din administrație, care m-am implicat foarte mult în finalizarea lucrărilor de modernizare a Vămii Siret, un proiect de 10 milioane de euro care s-a terminat în luna decembrie și e o mamă modernă care asigură fluxurile din vamă”.
Se așteaptă un scanner modern, la Vama Siret, care să scurteze durata de așteptare
„Mi se pare foarte corectă această securizare a mărfurilor, plombarea și urmărirea lor pentru a nu se descărca clandestin prin România, că tocmai asta perturbă piața cerealelor. Aici înțeleg că au un sistem de monitorizare. Vreau să se explice public acest sistem de monitorizare pe care îl fac pentru tiruri. Din surse, cel puțin pe vorbe, (eu n-am probe), a fost că nu ajungea la Portul Constanța cantitatea care intră în țară. Ori, aici autoritățile statului, vama, Ministerul de Finanțe trebuie să își facă datoria, să garanteze că nu se întâmple speculă pe traseu”.
Este un ping-pong politic. Nu face bine unei coaliții
„Guvernul trebuie să se întâlnească de câte ori e nevoie pentru așa ceva. Obligatoriu să rezolve problema dată. Este un ping-pong politic, cine-i vinovatul ? Nu face bine unei coaliții și nici dacă vreți nu face bine bunului mers a lucrurilor în țară. Trebuie să fim solidari iar premierul să medieze și să găsească soluția finală. De aceea este un Guvern de coaliție”.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News