Protestele fermierilor încep să se „stingă” atât la Bruxelles cât și în Franța, cu toate că tensiunile sunt departe de a se fi încheiat. Fermierii belgieni au anunțat că vor bloca depozitele unor mari companii care dețin produsele de import care ajung în supermarketurile din țară. Acesta este un protest împotriva importurilor masive de alimente și un mod de a arăta că producția națională este în pericol.
După anunțurile premierului Gabriel Attal privind criza agricolă, care va costa Guvernul francez, 400 de milioane de euro, principalele federații agricole franceze au cerut „suspendarea blocajelor”. Consecințele, însă, nu sunt de neglijat. Cele 14 zile de blocaje ale fermierilor pe drumurile din Franța au avut consecințe foarte grave asupra economiei, în special pentru transportatorii rutieri. Sute de camioane au rămas blocate, altele au avut mari dificultăți pe trasee alternative.
Din culisele de la Bruxelles
Zvonurile de la Bruxelles spun ca Emmanuel Macron a luat micul dejun cu premierul ungar Orban, încercând sa il convingă sa renunțe la opoziția sa fata de ajutorul pentru Ucraina, dar si ca Giorgia Meloni a stat de vorba cu acesta in mai multe reprize. „A încercat de mai multe ori să fie o punte de legătură și impresia este că de data aceasta a funcționat”, a declarat un diplomat pentru Politico.
Ce spune Orbán, odată ajuns acasă
Vineri dimineață, prim-ministrul Viktor Orbán a acordat un interviu amplu la Radio Kossuth, mărturisind că s-a trezit la fiecare 10 minute în zgomotul vitelor și al tractoarelor sub geamul său, de la hotelul din Bruxelles, cu o noapte înainte de întâlnirea cu liderii europeni. Potrivit lui Orban, fermierii care protestează la Bruxelles trebuie acum „să apese pe claxon și să se confrunte cu poliția pentru a da impuls cererilor lor”.
Viktor Orbán a vorbit despre decizia de a se acorda sprijinul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina și garanția că ucrainenii nu vor cheltui fondurile pentru „nimic”.
„Pacea este o problemă cheie și nu ne descurcăm prea bine în acest sens”, au spus liderii europeni, potrivit dezvăluirilor premierului Orbán.
Cele 50 de miliarde de euro nu sunt pentru arme, ci pentru o facilitată pacea
„Noi nu livrăm arme și nici nu dăm bani pentru arme. . Să ne asigurăm că Ucraina falimentară nu se prăbușește. Țara este pe un ventilator, fără fonduri nu există nimic, Uniunea Europeană stă acum în calea funcționării statului ucrainean”, a explicat Viktor Orbán
El a raportat că a avut loc o întâlnire pregătitoare cu o seară înainte de summitul UE, în cadrul căreia a luptat pentru ca „banii maghiarilor să nu ajungă în Ucraina”, asigurând că această garanție este destul de puternică.
Consideră că UE care întreține relații mai bune cu Statele Unite, ceea ce presupune „creșterea presiunii americane”, dar
„Va fi pace când vor fi schimbări la Bruxelles”, a declarat premierul ungar. De fapt, Orban s-a referit la schimbările care se apropie în Parlamentul European, anul acesta, în iunie.
Dacă ar fi ridicat un drept de veto, mai spune el, Bruxelles-ul ar fi îndeplinit amenințarea de a nu trimite La Budapesta, banii UE, dar până la urmă s-a ajuns la un compromis bun.
El a mai spus că 150.000 de maghiari au fost privați de drepturile lor în subvențiile UE pentru programul SubCarpatia din 2015.
„Acum promit să restabilească drepturile care ne-au fost luate la acea vreme”, este convins, Orbán.
Protestele din întreaga Europă în contextul alegerilor din iunie
Si in Italia, în ultimele zile, fermierii au blocat traficul cu sute de tractoare în apropierea punctelor de acces către autostrăzi de lângă Milano, în Toscana şi în alte părţi.
În Portugalia, Guvernul interimar a anunțat miercuri un pachet de ajutor de urgență în valoare de 500 de milioane de euro pentru fermieri, încercând astfel să evite proteste ca în restul Europei, transmite Reuters. Ministrul Agriculturii, Maria do Ceu Antunes, a anunțat o reducere cu 55% a taxei pe motorină și o sumă suplimentară de 120 de milioane de euro pentru a sprijini agricultura ecologică și agricultura mixtă.
Protestele din întreaga Europă au loc înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie. Temerile sunt legate de extrema dreaptă, pentru care agricultorii reprezintă un electorat în creştere si care poate câştiga teren.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News