Protestul fermierilor. Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii: Unele revendicări se pot rezolva repede

Daniel Constantin

Despre protestul fermierilor, Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii și membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, este de părere că aceștia au tot dreptul de a-și prezenta neajunsurile, doar că nu trebuia să se ajungă aici. Cu un dialog bun, lucrurile nu denaturau, iar fermierii nu ar fi stat cu orele în frig, în stradă. De asemenea, a mai subliniat deputatul PNL, o parte dintre revendicările lor se pot rezolva destul de repede, altele, însă, necesită timp. În ceea ce privește „escaladarea” acestui protest de liderii AUR, aceste metode nu mai miră pe nimeni, iar oamenii încep să se lase din ce în ce mai puțin păcăliți. Dovadă, huiduielile primite frontal de aceștia.

Daniel Constantin: Am urmărit și eu și revendicările și tot ce s-a întâmplat acolo. Orice fermier care este în stradă trebuie ascultat. M-am uitat cu atenție și eu pe lista de revendicări. Unele  dintre ele sunt rezolvabile și de asta cred că dialogul poate să fie util din acest punct de vedere. Altele, probabil că necesită o perioadă de timp pentru a fi rezolvate. Ele, în general sunt legitime și cred că trebuie un dialog susținut și imediat.

PS News: Puteți să-mi spuneți care sunt revendicările care vi se par legitime și care vi se par mai greu de realizat?

Daniel Constantin: Este o problemă legată de conducerea tractorului, asta e o chestiune care se va rezolva perioada imediat următoare. Chiar colegii mei de la PNL, de la Senat, au depus un proiect de lege care a trecut de Senat, este la Camera Deputaților și cred că în câteva săptămâni problema va fi rezolvată.

Pe de altă parte, sunt câteva chestiuni legate de întârzierile de la APIA și acolo într-adevăr, ne mai uităm ce s-a întâmplat în trecut, pentru că vorbim de avansurile care trebuiau plătite începând cu 15 octombrie până la 1 decembrie și , din anumite motive nu s-a reușit plata în conformitate cu sumele pe care ministerul le avea. Din câte știu, aveau la dispoziție 1.000.000.000 euro. A plătit undeva la 800 de milioane. Acolo, probabil că au fost anumite nemulțumiri și acum evident că a început plata în integralitate a subvențiilor, a plăților directe și cred că oamenii așteaptă mai repede aceste sume.

Aici cred că se poate discuta și se poate accelera procesul de efectuare a plăților. Deci sunt lucruri care, de asta vă spuneam, se pot rezolva imediat și care necesită timp, dacă există un angajament din partea autorităților într-un dialog direct, cred că protestul se poate, se poate închide.

PS News: Fermierii au suferit un an agricol dificil, pornind de la seceta și terminând cu situația cerealelor, de la granițele țării. Ieșirea lor în stradă era de așteptat.

Daniel Constantin: Nu trebuia să se ajungă aici. Eu cred că trebuia un dialog. Cred că,nu vorbesc neapărat de ministru, dar autoritățile locale, direcțiile agricole, agențiile de plăți, fie că vorbim de APIA, fie că vorbim de AFIR sau chiar despre secretarii de stat, puteau să meargă în teritoriu. Repet, orice fermier, chiar dacă reprezintă asociație sau nu, trebuie ascultat, mai ales că lucrurile nu sunt foarte simple. Nu vorbim de un an agricol de excepție, vorbim de un an care a avut și secetă, vorbim de dificultăți pe care le-au întâmpinat și din cauza a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina și a importurilor pe care le-am avut din zona respectivă. Deci, sunt mai mulți factori care au adus fermierii într-o situație în care trebuie să ceară ajutorul statului care trebuie să fie alături de un sector care reprezintă până la urmă un procent important din PIB. Să nu uităm că agricultura are 5% din PIB și industria alimentară peste 6% deci da, agricultura este extrem de importantă pentru țara.

PS News: Ce părere aveți despre  faptul că cei de la AUR au prins prilejul și se folosesc pentru a se urca pe un scandal și mai ales cum comentați faptul că au fost huiduiți?

Daniel Constantin: Pe mine nu mă miră atitudine celor de la AUR care încearcă de fiecare dată să capitalizeze imagine din punct de vedere politic. Eu, ca om care am lucrat în agricultură de acum 20 de ani (am lucrat la negocierile de aderare pe capitolul șapte Agricultură, am fost ministru al Agriculturii) știu cât de important este să îi sprijini pe fermieri și nu doar să declar că îi sprijini pe fermieri. Această bulă AUR cred că începe să se spargă ușor-ușor și oamenii își dau seama că ei nu fac altceva decât să se urce pe un scandal sau să provoace un scandal fără să vină cu soluții. Concret, am spus-o de mai multe ori, nu cred că vor ajunge la procentele pe care le prezintă astăzi sondaje de opinie. Până la momentul votului, oamenii își vor da seama cu adevărat cine sprijină și cine nu sprijină economia și țara în general.

Au fost alungați de la protest. Eu am văzut pe rețelele de socializare o reacție vehementa a oamenilor după momentul în care am avut dezbaterea bugetului de stat, iar cei din AUR au provocat un scandal care a întârziat aceste dezbateri. Acum, este al 2-lea semnal pe care îl văd din partea oamenilor care i-au alungat de la de la protest. Cred că vom mai avea semnale.

Protestele transportatorilor şi ale fermierilor continuă pentru a treia zi consecutiv. Asociațiile patronale vor solicita autorizaţie pentru un protest în Piaţa Victoriei, săptămâna viitoare. Transportatorii critică scumpirea RCA, taxele de drum și lispa de sprijinit de la Guvern.

Zeci de autovehicule ale unor firme de transport, dar şi utilaje agricole participă pentru a treia zi consecutiv, la un protest care are loc pe şoseaua de centură a Capitalei, transmit News.ro și Agerpres.

Un reprezentant al transportatorilor, Alex Perțea, citat de Agerpres, spune că angajații firmelor de transport s-au adunat spontan pentru un nou protest în zona localității Afumați

„Suntem la intrare în Capitală. Suntem în curs de regrupare pentru a ne continua protestul. Ca şi locaţie nu suntem foarte hotărâţi care este direcţia din acest punct. Momentan suntem în regrupare. Suntem în zona Afumaţi, chiar la intrare, pe centură”, a spus Alex Perţea.

El a mai spus că la protest participă 70-80 de persoane, 30-40 de tractoare şi aproximativ 50 de camioane.

Mai multe organizații ale fermierilor au transmis că se solidarizează cu membrii care protestează în mai multe județe și la intrarea în București.

„Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare va transmite Ministerului Agriculturii o listă completă de problemele din sectorul agricol care au nevoie de rezolvare urgentă, cu termene ce trebuie asumate la nivel guvernamental. De asemenea, problemele fermierilor vor fi transmise şi preşedintelui României, premierului României şi tuturor miniştrilor din Guvern”, transmite un comunicat al organizației Forţa Fermierilor.

Poliția a blocat joi seara intrarea transportatorilor și a fermierilor în Capitală cu tractoare și camioane cu care voiau să ajungă la sediul Guvernului.

Fermierii cer ca protestul lor să nu fie folosit politic. Ieri, la protest au ajuns George Simion, președintele AUR, și Diana Șoșoacă, președintă a partidului SOS România.

Fermierii au spus că nu au nicio apartenență politică și că sunt pașnici, după ce Simion și Șoșoacă au instigat la spargerea blocadei impuse de Poliție.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: