Blocajele cauzate de protestul fermierilor francezi continuă în toată țara și se apropie tot mai mult de Paris, în ciuda primelor măsuri anunțate de ministrul Agriculturii și în ciuda apelului guvernanților de a opri manifestațiile. În plus, în această dimineață, fermierii francezi se îndreaptau spre Lyon, cu scopul de a bloca cel de-al doilea mare oraș al Franței.
Ajutor de 80 de milioane de euro pentru viticultorii francezi
„Această criză agricolă nu va fi rezolvată în câteva zile”, spune primul ministru francez, Gabriel Attal care s-a declarat gata să meargă mai departe, promițând, de exemplu, că ajutorul european din Politică Agricolă Comună (PAC) va fi plătit până la dată de 15 martie și crescătorii de animale vor primi ajutor finanaciar suplimentar.
La randul său, ministrul Agriculturii, Marc Fesneau este așteptat astazi,la Bruxelles pentru „o serie de interviuri menite să accelereze tratarea urgențelor europene”, după ce acesta a anunțat un ajutor de 80 de milioane de euro pentru viticultori.
În tot acest timp, fermierii își continuă protestul îndreptându-se către Lyon, cel de-al doilea oraș al Franței, cu scopul de a-l bloca. Au fost identificate peste 100 de puncte de blocaj și 10.000 de demonstranți.
Și la Toulouse, protestul fermierilor din Confederația Țărănească se intensifică. Manifestanții au încercat în timpul nopții să intre în localitatea Rungis. Jandarmii, însă, i-au împiedicat să ducă la bun sfârşit acţiunea. Protestatarii s-au întors în localitatea Colomiers și au început să verifice camioanele înca de dimineață. Ei au instalat un blocaj rutier pe autostrada A68 între Albi și Toulouse.
La Nantes, în această dimineață, șoferii întâmpinau mari dificultăți de trafic. De marți seară, tractoarele blochează un pod de intrare în oraș (podul Cheviré) în ambele sensuri de circulație, îngreunând foarte mult circulația pe șoseaua de centură. Acest pod permite peste 100.000 de vehicule să traverseze râul Loara, zilnic.
În ceea ce privește protestul de la porțile Parisului, agricultorii se apropie de capital Franței ceea ce a făcut ca vehicule blindate ale jandarmeriei să fie dislocate marți seară în zonă.
Reamintim ca, luni, 29 ianuarie 2024 fermierii din Franța au pornit într-un „asalt al capitalei pe o perioada nedeterminată ” , așa cum spuneau, chiar ei. Astfel, fermierii din FNSEA (Federația Națională a Sindicatelor Fermierilor) și JA Jeunes Agriculteurs/ Tinerii Agricultori) voiau să ajungă la porțile Parisului și au planificat opt „puncte de blocare” pe drumurile principale care duc la capitala franceză, în primul rând pe autostrăzi.
Fermierii spanioli anunță proteste la început de februarie
Mișcarea de furie se răspândește pe tot continentul: după demonstrațiile din Germania, Polonia, România, Belgia și Italia din ultimele săptămâni, marile sindicate agricole spaniole au anunțat „mobilizări” în „săptămânile următoare”.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News