Puterea Banilor – În business, este bine să-ți asculți și sufletul, nu doar mintea

„Atitudinea oamenilor față de cafea s-a schimbat foarte mult, față de anii 2010-2013, spune Lucian Bădilă, invitatul emisiunii Puterea Banilor, realizată de Adriana Armanu. Oamenii începeau atunci să-și cumpere o cafea în drum spre birou, spre facultate și erau foarte puține locuri de acest gen”.

Conceptul 5 to go a venit, deci, pe o piață care dorea acest gen de produs, mai spune co-fondatorul lanțului de cafenele ajuns acum la un sistem de franciză bine pus la punct și la 500 de locații în București și în țară.

Cât despre adaptarea la nou, Lucian spune că aceasta a venit cumva din exterior.

„Inițial, am fost eu și Radu Savopol, cu o cafenea, care avea rol și de birou și de loc de întâlniri. Apoi, am închiriat o garsonieră, la etaj. Mai târziu, a venit la noi o doamnă, care ne-a spus că îi place conceptul nostru și că vrea să înființeze una la fel, în sistem de franciză. Nu ne gândisem la asta, nu știam cum funcționează. Am zis: ok, am făcut un plan și au urmat alte 7  francize până la finalul anului”. Au urmat multe altele, spune Lucian care mărturisește că, de fiecare dată, emoția este aceeași, la fiecare nouă cafenea deschisă.

Despre sistemul de franciză, acesta spune că echipa nucleu, respectiv 15 oameni, unii veniți din afară, alții care au crescut odată cu afacerea, le asigură noilor antreprenori tot ce au nevoie pentru a-și deschide afacerea.

„Practic, spune acesta, noi venim cu toată partea de know-how, legală, contabilă, administrativă, dar și training, rețete, produse, marketing și promovare, lucru important, întrucât antreprenorii se pot concentra pe afacerea propriu-zisă. Media de vârstă a celor care își deschid o cafenea este de 35-40 de ani, însă sunt și tineri de 18, 20 de ani. Avem un coleg care a primit bani de la părinți și în loc să-și cumpere mașină, și-a deschis o cafenea în franciză”, mai spune Lucian.

La întrebarea privind competitorul direct, invitatul emisiunii spune că acesta nu e reprezentat de cafenelele clasice, ci de aparatele de cafea instalate cam peste tot, în acest moment.

„Noi avem 500 de locații, pe când aparate de aceest gen sunt câteva sute de mii. Ceea ce ne propunem noi însă este să facem și un pic de educație privind consumul de cafea, să democratizăm cafeaua bună, dacă vreți, să creăm o cultură în jurul unui brand. Avem 9 ani de când suntem pe piață, suntem în plin proces de maturizare. Partea foarte bună, spune co-fondatorul 5 to go, este că românii au foarte multă încredere în brandurile locale.”

Referitor la zilele fără spor și marcate de oboseală, Lucian Bădilă spune că, atunci când simte că este epuizat, preferă să-și ia una-două zile libere, să stea cu familia sau să meargă la pescuit și să revină, apoi, cu energie și entuziasm.

Urmărește emisiunea cu Lucian Bădilă, antreprenor, co-fondator 5 to go.

Emisiunea Puterea Banilor, cu Adriana Armanu, este difuzată în fiecare vineri, de la ora 16.00, pe pagina site-ului și pe canalul nostru You Tube.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: