R. Moldova: Cum făcea jocurile Rusiei eurodeputatul ”spion” Tatiana Jdanok

Sursă foto: deschide.md

Eurodeputatul leton Tatiana Jdanok (Zdanoka), pe numele căreia Parlamentul European a deschis o anchetă pentru activităţi de spionaj în beneficiul Moscovei în ultimele două decenii, are legături strânse cu R. Moldova și cu politicienii pro-ruși de la Chișinău. Pe lângă faptul că a fost vicepreședinte al Delegației UE-R. Moldova, aceasta a facilitat accesul socialiștilor la diferite evenimente organizate la Bruxelles și a apărut cu regularitate în spațiul mediatic moldovenesc, oferind interviuri și participând la emisiuni, în care a criticat apropierea Moldovei de Uniunea Europeană și a repetat retorica Rusiei.

Tatiana Jdanok, despre care site-ul de investigaţii rus The Insider a scris că ar fi colaborat începând cu anul 2005 cu serviciile de securitate ruse (FSB), a fost vicepreședinte al Delegației UE-R. Moldova în perioada 2009-2014 și 2019-2022. Deși se afla într-o poziție care prevedea că ea va promova apropierea R. Moldova de UE, aceasta folosea statutul său pentru a critica Acordul de Asociere și a propaga dezinformarea lansată de Rusia.

Astfel, într-un interviu oferit la sfârșitul anului 2014 portalului ”Komsomolskaia Pravda v Moldove”, aceasta afirma că Uniunea Europeană ar folosi R. Moldova ca pe un fragment al noului ”Zid al Berlinului” împotriva Rusiei.

Da, Moldova este un fragment (al noului ”Zid al Berlinului”, n.r.). De fapt, și noi, cele trei țări baltice, suntem un alt fragment. Formal, suntem membri UE, dar suntem folosiți doar pe post de berbec împotriva Rusiei. Acum, mulți politicieni din Vest spun că nouă ni se impune, practic, această politică antirusă.

În vara aceluiași an, Monica Macovei, care era la acea vreme președintele Delegației UE-R. Moldova, declara pentru Europa Liberă:

Știți ca unul dintre vicepreședinții Delegației cu Moldova, Tatiana Zdanoka, care vine din minoritatea rusă din Letonia, în timpul referendumului din Crimeea și a celui din Găgăuzia, a fost pe toate televiziunile rusești îndemnând lumea să voteze ”DA” la referendum. Spunea că UE este un lucru rău, îndemnând populația să refuze UE. Deci vine această delegație care este a Parlamentului European, care are o strategie politică: vrea relații cu R. Moldova și o ajută în parcursul său european. I-am spus că ceea ce susține ea este exact contrariul. Dacă nu crezi in politicile UE, de ce mai vii? Acesta este sabotaj. Am citit in presă că este cercetată ca fiind agent sovietic.

Citește articolul integral AICI. 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL