R.Moldova. Interviu cu premierul Dorin Recean: Integrarea europeană este “o alegere strategică ireversibilă”

Sursa foto: Dorin Recean

Integrarea europeană a Republicii Moldova este “o alegere strategică ireversibilă”, iar ținta guvernului de la Chișinău este “semnarea tratatului de aderare până în 2028”, a declarat vineri prim-ministrul Dorin Recean, într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro la Antalya Diplomacy Forum, în care a avertizat asupra presiunilor pe care Rusia le va exercita în acest an electoral, cu un scrutin parlamentar crucial în Republica Moldova, Moscova având obiectivul de a instala o administrație prietenoasă la Chișinău care “să stopeze sau să inverseze parcursul european al Republicii Moldova”. În context, Dorin Recean a atenționat că “este foarte important ca România să fie o democrație stabilă și pro-europeană”. Șeful guvernului de la Chișinău s-a referit la atractivitatea țării pentru mediul investițional, la susținerea pe care cetățenii țării o acordă parcursului european și la proiectele de infrastructură pe care Republica Moldova și România le dezvoltă împreună.

“Alegerea strategică a Republicii Moldova este una foarte clară: să devenim membru al marii familii europene. Pentru asta muncim pentru ca până la sfârșitul acestei decade, mă refer către 2028, să putem deja să semnăm tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Este un termen foarte ambițios”, a spus el.

Potrivit lui Recean, Republica Moldova a finalizat screening-ul pentru mai mult de jumătate din capitolele acquis-ului comunitar, iar procesul de negocieri avansează într-un ritm bun. În paralel, instituțiile sunt reformate intens pentru a putea implementa legislația europeană.

“Republica Moldova investește un efort colosal pentru a ne construi cadrul instituțional necesar ca să implementăm acquis-ul comunitar până atunci”, a subliniat premierul.

În acest parcurs, sprijinul internațional este esențial. “Atât Comisia Europeană, cât și țările membre, acordă asistență nemijlocită Republicii Moldova. Și asistență financiară, dar foarte important, asistență sub formă de expertiză”, a mai precizat el.

Un rol special îl are România, considerată un partener privilegiat. “Avem o relație privilegiată cu Bucureștiul. Avem foarte mulți specialiști de la București care lucrează la Chișinău, în guvern, în ministere sau în instituții independente, cum ar fi Consiliul Concurenței”, a adăugat Recean.

Menținerea sprijinului intern pentru aderarea la UE și combaterea dezinformării

În contextul posibilelor presiuni externe și a riscului de dezinformare, Recean rămâne optimist privind sprijinul public. “Moldovenii sunt convinși că integrarea europeană este calea sigură și unică de dezvoltare a Republicii Moldova. Am ferma încredere că vom continua.”

Guvernul beneficiază și de un sprijin financiar important, cel mai mare ajutor din istoria țării, respectiv Planul de Reformă și Creștere aprobat de Uniunea Europeană. “Cei 1,9 miliarde de euro urmează a fi investiți în creșterea economică… o creștere economică bine gândită înseamnă prosperitate pentru cetățeni”, a promis Recean.

Republica Moldova, tot mai atractivă pentru investitori

În ultimii ani, Republica Moldova devine tot mai atractivă pentru capitalul european, chiar dacă războiul purtat de Rusia Ucraina generează incertitudine, iar guvernul încearcă să asigure stabilitate și siguranță.

“Cunoaștem o creștere a încrederii investitorilor și a diferitelor tipuri de întreprinderi Lucrăm cu companiile financiare internaționale ca să dezvoltăm diferite instrumente de asigurare a riscului”, a explicat premierul. Printre sectoarele cheie care atrag investiții se numără energia regenerabilă, infrastructura, farmaceutica și electronicele.

“Noi ne sincronizăm cu Bucureștiul activitatea în ceea ce privește infrastructura de interconectare în Uniunea Europeană prin România… Este un simbolism cu acest nou pod la Ungheni… reprezintă efortul de a integra infrastructura rutieră din Republica Moldova în infrastructura de autostrăzi din România care merge spre Uniunea Europeană, fie în vest, fie în sud”, a mai precizat Recean.

Riscuri de destabilizare din regiunea transnistreană

Întrebat despre riscurile legate de regiunea transnistreană, Recean a fost tranșant: “Cei din stânga Nistrului nu sunt independenți de dorința, de influența și de indicațiile de la Moscova… Obiectivul Moscovei este să destabilizeze Republica Moldova”.

Un episod recent descris de premier arată clar această intenție: “La 1 ianuarie 2025 au făcut încă un lucru. Pur și simplu au deconectat pe cei din stânga Nistrului de la gazele naturale cu obiectivul de a crea conflict între malul stâng și malul drept”.

“Obiectivul cel mai important al Rusiei este să-și consolideze prezența militară în stânga Nistrului într-o nouă arhitectură de securitate europeană”, a avertizat Recean, menționând că forțele militare din regiune sunt slăbite și că Moscova dorește o “administrație prietenoasă” la Chișinău care să permită reîntărirea prezenței militare ruse.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: