Președinta Maia Sandu nu exclude că ar exista partide politice de opoziție, care colaborează cu oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, acuzat în dosarul furtului miliardului. Acestea partide, potrivit Maiei Sandu, nu influențează procesele politice la nivel național. Totodată, președinta le-a amintit politicienilor despre riscurile acceptării unor finanțări ilegale. Într-un interviu oferit pentru Ziarul de Gardă, Maia Sandu a comentat și momentul desemnării bașcanului Găgăuziei Evghenia Guțul, exponenta unei grupări pro-ruse, în calitate de membră a Guvernului.
Solicitată să comenteze recentele mișcări pe eșichierul politic din R.Moldova și influența oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, Maia Sandu a lăsat să se înțeleagă că nu s-ar aștepta la o revenire a lui Plahotniuc în politica moldovenească, specificând că acele partide ce s-ar lăsa controlate de oligarhul fugar nu ar avea o influență la nivel național.
„Noi, împreună cu cetățenii, l-am alungat pe Plahotniuc de la putere și am obținut sancționarea lui la nivel internațional. Nu exclud că unele partide politice de opoziție sunt controlate sau cooperează cu Plahotniuc, dar acestea nu influențează procesele politice la nivel național”, a declarat Maia Sandu, citată de deschide.md.
Maia Sandu le-a amintit politicienilor care acceptă finanțări ilegale că partidele lor ar putea fi scoase în afara legii. La fel, Maia Sandu nu exclude nici faptul mituirii de către Plahotniuc a unor judecători pentru a opune rezistență reformelor.
„Aceste partide trebuie deja să știe că finanțarea ilegală de care beneficiază poate să le scoată în afara legii. La fel, nu exclud că Plahotniuc mituiește judecători și procurori pentru a tergiversa examinarea dosarelor în care este vizat sau pentru a sabota reforma justiției. Tocmai de aceea, e nevoie de evaluarea externă a integrității judecătorilor și procurorilor și de excluderea acestora din sistem”, a opinat președinta.
În cazul bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, exponenta unei grupări pro-ruse recent învestită în funcție în urma alegerilor, Maia Sandu recunoaște că scrutinul a fost viciat și că instituțiile responsabile nu au putut împiedica acest lucru. În același timp, președinta dă asigurări că vor fi întreprinse acțiuni pentru a combate orice acțiune de destabilizare a R.Moldova.
„Suntem o țară democratică și eu mă conduc de prevederile legale, chiar dacă în cazul alegerilor din UTA Găgăuzia, procesele democratice au fost viciate, iar instituțiile responsabile nu au putut împiedica acest lucru. Recunoaștem aceste deficiențe și vom lucra în continuare pentru ca instituțiile să devină mai puternice și procesele democratice să fie pe deplin respectate. În continuare, vom întreprinde toate măsurile pentru a combate acțiunile de destabilizare a țării și a sancționa persoanele implicate în aceste activități”, a declarat Maia Sandu.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News