O dată cu finalizarea numărării votului la alegerile parlamentare și conturarea structurii noului Parlament, sunt deschise jocurile pentru formarea viitoarei coaliției de guvernare. Analistul Radu Carp este de părere că vom putea avea o alianță PSD-PNL-UDMR, dar depinde foarte mult și de rezultatul alegerilor prezidențiale.
„Cred că scorurile PSD-PNL-UDMR vor depăși după redistribuire 51%, pentru că UDMR a beneficiat de un vot foarte mare în județele în care există minoritate maghiară și va sări clar de procentul minim de intrare în Parlament sau asta se vede și din numărarea voturilor, și cred că depinde cine va fi următorul președinte. Dar dacă nu va fi doamna Lasconi se profilează această alianță, și în opoziție USR și cele trei partide de extremă dreapta.”, a declarat analistul.
Cu privire la rezultatul alegerilor, Radu Carp spune că nu a fost surprins, iar somndajele de opinie, spre deosebire de turul 1 al prezidențialelor, au arătat estimări corecte.
„Nu a fost o surprinză. Ne așteptam ca AUR și SOS să ia scorul respectiv, ne așteptăm și ca POT – începând de săptămâna trecută, de când s-a dezvăluit că ar fi un partid al lui Călin Georgescu – să fie votat de o parte importantă din electorat. Singura surpriză era că eu estimam scorul partidelor populiste de extremă dreapta undeva la 30%, ori se vede că a depășit puțin pragul respectiv, adică vor avea undeva la 35% cumulat.
În rest, cam astea erau scorurile anticipate ale partidelor. Și de data aceasta exit-poll-urile s-au încadrat în maja de eroare, adică au dat rezultatele corecte.”, a spus Radu Carp.
AUR nu are cum să ajungă la guvernare, dar…
În ceea ce privește o posibilă intrare la guvernare a AUR și partidelor extremiste, analistul spune că nu este posibilă, dacă PSD își menține cuvântul de a nu se alia cu formațiunea lui George Simion. Analistul estimează însă un alt gen de „colaborare” AUR-PSD, legată de migrația
„Nu pot forma o majoritate, iar PSD a dat semnalul de mai multe ori că nu va forma o majoritate cu AUR. Singura întrebare este încotro va migra electoratul PSD – către domnul Georgescu sau către doamna Lasconi -, asta e o altă chestiune, dar o majoritate, deocamdată, nu pot forma. Poate peste 4 ani, vom vedea. În orice caz, vor fi migrații de la AUR la PSD masive încă din primele luni de mandat. Ar putea ajunge chiar la 5% dintre parlamentarii AUR, deoarece mulți s-au îndreptat spre această formațiune politică după ce nu au mai avut loc pe listele social-democraților”, a explicat Radu Carp.
Elena Lasconi nu pare deocamdată interesată de sprijinul PSD
În ceea ce privește turul doi al alegerilor prezidențiale, acesta depinde ăn bună parte și de modul în care se vor redistribui voturile elctoratului PSD.
„Înclin să cred că în rîndul electoratului PSD există o majoritate nu foarte importantă, dar oricum la limită, în favoarea domnului Georgescu. Doamna Lasconiu, până acum, nu a dat niciun mesaj către electoratul PSD, nu a spus că ar dori voturile sale. Nu știu, poate că va da acest mesaj, dar deocamdată nu fac decât să observ faptul că, practic, nu este interesată de sprijinul PSD. Are asta vreo importanță în ecuația votului final pentru domnia sa? Vom vedea!”, a mai punctat analistul.
Autor
-
Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News